Folk frykter pilotstreik – nå svikter billettsalget

Lørdag morgen kan det bli streik i Norwegian. Det får følger for billettsalget. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det kan bli streik blant de norske pilotene i Norwegian fra førstkommende lørdag. Det får mange til å avstå eller utsette billettkjøp hos selskapet.

Meklingen mellom pilotene i Norwegian Pilot Union og selskapet skjer torsdag og fredag.

Pilotene har varslet plassoppsigelse for 690 medlemmer. Hvis de ikke kommer til enighet, kan en streik bryte ut fra lørdag morgen. Da vil 17 piloter bli tatt ut i streik i første omgang.

«Folk lei av streiker»

Det er det tydeligvis mange reisende som frykter, for salget av flybilletter med Norwegian har sviktet de senere dagene.

Det kan kommersiell direktør i landets største flybillettformidler, Terje Berge i Finn Reise, bekrefte:

– Ja, vi merker en svikt for Norwegian. Det er ikke en generell svikt. For samtidig som Norwegian-salget svikter, øker salget av SAS-billetter. Det er nok en sammenheng her. Folk er lei av streiker i luftfarten og vil vente og se det an om det blir konflikt, sier Berge til flysmart24.

Skulle ha økt

Hos Finn Reise er nedgangen «ikke stor», som Berge sier, men likevel merkbar selv om Norwegian har satt i gang en kampanje med rabatt på alle destinasjoner.

– Det skulle normalt ha gjort at salget av Norwegian-billetter økte. Det gjør det ikke. I stedet ser vi en nedgang på noen prosent. Det har nok en direkte sammenheng med at folk frykter at selskapet skal bli rammet av streik fra helgen, sier Berge.

Norwegian: Merker ikke svikt

Hos Norwegian har man ikke det samme bildet som hos Finn Reiser:

– Vi har ikke merket noe til dette, og om vi eventuelt gjør det må vi komme tilbake til dette når trafikktallene for mai/juni publiseres, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Silje Glorvigen, til flysmart24.

Som flysmart24 har meldt denne uken, har lederen for Norwegian-pilotene sagt at det er stor avstand mellom partene.

Lønn og arbeidstid

Forhandlingene om en ny lønnsavtale for de norske pilotene har pågått mellom partene siden november i fjor, uten at de har klart å komme til enighet.

Det ligger både store lønnskrav og krav om endrede arbeidsforhold på bordet: Selskapets mest erfarne piloter krever en lønnsøkning på 500 000 kroner over to år.

Dessuten krever pilotene en bedre balanse mellom arbeid og privatliv, og vil ha mer fri i perioder av året når også andre arbeidstakergrupper har fri.