Skal «storme strendene» i ny og massiv protestaksjon

Protestene mot masseturismen på Mallorca fortsetter. Nå skal lokalbefolkningen "storme strendene." Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det ligger an til en het sommer på Mallorca denne sommeren, i mer enn én forstand. For de som protesterer mot masseturismen akter ikke å gi seg.

Nå har lokalbefolkningen blitt oppfordret til «å storme strendene.»

Dette skal gjøres som en folkelig demonstrasjon mot at stadig mer av strendene opptas av turister, og mot industrien som skaper sosial ulikhet, skriver den spanske avisen Ultima Hora.

Følgen av denne prioriteringen, mener protestantene, er at lokalbefolkningen blir skjøvet til side og at behovene til turistene blir ansett som viktigst.

Massiv aksjon

Derfor oppfordres folk nå på sosiale medier til «å storme strendene,» og de som står bak tror at dette kan bli en massiv protestaksjon.

Planen er at så mange innbyggere som mulig skal innta strendene i en protest neste helg, for å vise at strendene først og fremst tilhører dem som bor på øya.

At mange innbyggere på Mallorca er sterkt bekymret over økningen i turismen, har vært tydelig i år.

En grense er nådd

Forrige helg ble det arrangert en protestmarsj i Palma mot masseturismen. Den samlet 10 000 deltakere.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, er det ikke bare befolkningen på øya som mener at den ikke kan ta imot flere turister.

Også myndighetene har kommet til samme konklusjon. Det er ikke mange ukene siden Balearenes lokale regjeringssjef innrømmet at antall besøkende nå «har nådd en grense.»

Ikke mot turistene

I fjor tok øyene i Balearene imot 14,4 millioner turister. Det var et hopp på nesten 10 prosent i forhold til året før.

Som i alle saker om protestaksjonene som nå pågår både på fastlandet, på Mallorca og Kanariøyene, presiserer flysmart24 at aksjonene ikke retter seg mot den enkelte turist.

Protestene retter seg mot virkningene av den økte turismen, som gjør at lokalbefolkningen i større grad blir presset ut fra de områdene de bor i.

Boliger og leiligheter blir leid ut til turister for priser som er langt høyere enn det den lokale befolkningen kan betale.