Ingen Norwegian-streik – noen avganger er avlyst

Ingen pilotstreik i Norwegian. Flyene går som normalt lørdag. Det kan bli noen innstillinger. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Reisende med Norwegian-billetter kan puste lettet ut. Det blir ingen streik, men noen Norwegian-avganger har blitt kansellert.

Partene i meklingen for Norwegian-pilotene kom til enighet, melder Parat og Norwegian lørdag morgen.

Enkelte avganger er innstilt lørdag, det gjelder bl.a. fly til Oslo fra Trondheim, Tromsø og Haugesund, går det frem av Avinors nettsider.

Glad for avtale

Avtalen omfatter 690 piloter ansatt i Norge.

– Jeg er glad for at vi har fått til en avtale, slik at vi unngår streik og kan rette blikket fremover. Først og fremst er det gledelig for alle som skal reise med oss, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Selv om det ikke blir konflikt, vil det kunne bli enkelte trafikk-forstyrrelser:

– Faren for streik har ført til at det ikke er mulig å få på plass nye besetninger til alle oppsatte flyvninger denne helgen, og enkelte avganger vil muligens måtte kanselleres, heter det i en melding fra Norwegian.

Reisende som blir berørt vil bli kontaktet direkte.

– Dessverre er disse innstillingene en mulig konsekvens, men vi gjør alt i vår makt for å få kundene på vei så raskt som mulig, sier Geir Karlsen.

Skal jobbe mye

Pilotene melder at de har fått en avtale som innebærer løsninger som vil redusere dagens arbeidsbelastning. 

Dessuten er det også enighet om en økonomisk løsning som vil bidra til at pilotene i Norge er noe nærmere andre europeiske piloter.

Lederen for pilotene, Alf Hansen i Norwegian Pilot Union, sier enigheten innebærer løsninger som vil redusere dagens arbeidsbelastning. 

Lønnsløft

– Vi skal fortsatt jobbe mye i periodene folk flest-, og familien, vil ha fri. Det er imidlertid oppnådd enighet om at arbeidsbelastningen på den enkelte pilot skal ned, og det blir en bedre forutsigbarhet og balanse i arbeidshverdagen, sier pilotlederen. 


Pilotlederen sier det er oppnådd enighet om et lønnsløft som vil tette noe av lønnsforskjellene, sammenlignet med kollegaer i andre europeiske land, men at det fortsatt vil være et lønnsgap for piloter med lang ansiennitet.

– Vi har fått et lønnsoppgjør fordelt på 2023 og 2024 som er på linje med hva våre kollegaer i Danmark og Spania har fått. Det er et nytt lønnsoppgjør i 2025, der vi må bygge videre på det vi nå har oppnådd, sier Hansen.