Advarer mot heten, men tillater ikke avbestillinger

Heten er intens mange steder i Sør-Europa nå i sommer. Da er det i alle fall smart å ha en parasoll å dekke seg under. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Forsikringsselskapene får i disse dager mange spørsmål knyttet til hetebølgen som rammer flere populære ferieland i Sør-Europa.

Noen ønsker å sjekke hvilken dekning forsikringen gir, mens andre har fått så store bekymringer for varmen at de ønsker å avbestille hele ferieturen.

Svaret fra forsikringsbransjen er dette:

Slik er reglene

– Får du behov for legehjelp på grunn av overoppheting, vil forsikringen dekke dette. Men du får ikke erstatning for avbestilling på grunn av varmen, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

I en ny undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, oppgir 1 av 4 som skal utenlands i sommer at de frykter ekstremvær og naturkatastrofer, slik som blant annet hetebølger.  

Også UD advarer

Forsikringsselskapene oppfordrer folk å ta forholdsregler mot den intense varmen som har vært, og som er ventet også i ukene fremover.

Også Utenriksdepartementet advarer mot varmen. På landsidene sine skriver departementet om varmen i Hellas.

Der har flere mennesker omkommet som følge av varmen de siste ukene.

–  I sommersesongen er hetebølger og sterk nedbør vanlig, noen ganger med alvorlige følger som skogbrann og flom. Sårbare personer må være ekstra forsiktige i ekstremvarme, heter det i UDs advarsel.

Også Tyrkia-advarsel

Det er ikke bare i Hellas norsk UD advarer mot varmen.

Tyrkia har blitt et annet populært ferieland. Men der er det også svært varm til tider:

– På grunn av tørt landskap og høye temperaturer er store deler av Tyrkia utsatt for skogbranner i sommermånedene, inkludert turistområder som for eksempel Marmaris og Antalya, skriver UD.