Søndag er det klart for en ny aksjonsdag i Spania rettet mot masseturismen. Nå advarer en norsk og en amerikansk professor mot de skadene dette kan ha på næringen i hele Spania.
Tor W. Andreassen er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole. De gjentatte og stadig større aksjonene mot masseturismen bekymrer ham.
Andreassen er meget klar i sin oppfatning om at konflikten og folks aggresjon i Spania ikke må eskalere:
Ødelegger samfunn
– Misnøyen blant lokalbefolkningen har nådd et kritisk punkt, hvor de føler at turiststrømmen ødelegger lokalsamfunn og miljøet, sier Andreassen til flysmart24.
Protestene har pågått en rekke steder i vår og i sommer.
Det har vært massive protester mot masseturismen på Mallorca, Kanariøyene og på fastlandet i byer som Barcelona, Malaga og Valencia. Dessuten har det vært protester både i Sevilla og Alicante.
Over alt har turistene blitt bedt om å reise hjem.
Ensidig satsing på turismen
Aksjonene har det samme fokuset:
Det protesteres mot det de mener er konsekvensene av en ensidig prioritering av turistindustriens behov på bekostning av behovene til folk flest.
Spesielt har det vært fokusert på mangelen på rimelig husvære. Mange huseiere leier ut leilighetene til turister i stedet for til egen befolkning, fordi eieren får bedre betalt av turistene.
Dette gjør protestene til et sosialt opprør også: Lokalbefolkningen føler at de blir presset ut av byene, fordi de ikke lenger har råd til å bo der.
– Turistene har overtatt gatene, mener de.
Angrep turistene
Professor Andreassen, som er ekspert på forbrukeradferd, advarer mot en ytterligere opptrapping og peker spesielt på det som skjedde i Barcelona.
Artikkelen fortsetter under bildet
«Folk føler at turiststrømmen ødelegger lokalsamunn»
Tor W. Andreassen. Foto: NHH
Der gikk aksjonistene til angrep på restaurantgjester med vannpistol og tvang dem til å forlate sine bord.
Andre steder skal turister ha blitt sperret inne på hotellene sine ved hjelp av sperrebånd som aksjonistene satte opp.
Dette var en aksjon som ikke har gått upåaktet hen. YouTube-video fra vannpistol-aksjonen har skapt sterke reaksjoner langt utenfor Spanias grenser.
Skaden har skjedd
En amerikansk professor på forbrukeradferd mener skaden for turismen i Spania allerede har skjedd og at det kan bli mye verre:
– Det er grunn til å tro at disse protestene vil dempe turismen. Generelt prøver turister å holde seg unna områder med politiske omveltninger og protester, sa professor Amanda Belarmino ved University of Nevada Las Vegas til britiske Daily Express denne uken.
Nå har myndighetene på Mallorca rykket ut og bedt søndagens demonstranter om ikke å gripe til midler som i Barcelona.
Kan være løsningen
Belarminos norske kollega, Tor W. Andreassen, mener en mulig løsning på problemene som spanske myndigheter nå står overfor, er å blant annet ta i bruk kunstig intelligens.
Slik kan man utvikle en ny modell for turismen som kan hjelpe med å forutsi og håndtere turisttopper mer effektivt, redusere miljøbelastningen og forbedre turistopplevelsen.
– Utfordringen ligger i å balansere vekst med bærekraft og livskvalitet for lokalbefolkningen. Ved å integrere avanserte teknologier og fremme samarbeid, kan vi oppnå en harmonisert og bærekraftig utvikling i sektoren, mener Andreassen.