Nok et flyselskap med varsel om fallende billettpriser

Ryanair sin toppsjef bekrefter tendensen med fallende billettpriser på fly. Foto: Shutterstock

Europas største flyselskap, irske Ryanair, sender nå ut klar beskjed om at billettprisene på fly er i ferd med å falle kraftig.

Dette skjer i forbindelse med at selskapet mandag legger frem et resultat for siste kvartal som viser et vesentlig svekket overskudd i forhold til forventningene.

En forklaring på dette er at billettprisene har sunket med 15 prosent i forhold til sommeren i fjor, selv om etterspørselen fortsatt er høy.

Satte opp prisene, da stupte salget

– Vi venter nå at prisene i andre kvartal vil være vesentlig lavere enn i fjor sommer, skriver selskapet i en pressemelding mandag.

Selskapet forteller at det har vært gjort forsøk på å jekke opp prisene noe for å øke inntektene. Det var mislykket. Da sank salget straks.

Det som skjer i Ryanair kan være en trend som kommer til å vare fremover. Ryanair sier at selskapet venter at prisene fremover vil holde seg lavere enn i fjor.

Har merket det samme

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har flere selskaper merket det samme som Ryanair:

Tre sentrale flyaktører i Europa – norske Norwegian, det tyske flykonsernet Lufthansa samt Air France-KLM konsernet, har alle sendt ut varsler der lavere etterspørsel etter billetter har vært gjennomgående.

Dette har fått den svenske analytikeren, Jan Ohlsson, til å melde at dette kan bety lavere priser fremover. Når selskapene skal friste flere til å fly, bruker de prisagnet – de setter ned prisene.

Fortsatt en pengemaskin

Denne tendensen bekrefter nå også Ryanair, som normalt er en pengemaskin. Det er selskapet fortsatt.

Riktig nok ble overskuddet redusert dramatisk, med over 40 prosent andre kvartal i år. Det endte likevel med et resultat på 360 millioner euro. Forventningene var imidlertid på 538 millioner euro.

I presentasjonen av resultatet sier konsernsjef Michael O’Leary at inntektene per passasjer sank med 10 prosent i forhold til samme periode i fjor.