Det populære reisetilbudet har forsvunnet i all stillhet

For få år siden kunne man kjøpe uspesifiserte reiser for en billig penge. Disse tilbudene er det nå slutt pp. Foto: Vila Petra Hotel

En gang var dette reisetilbudet et fast innslag hos alle de store reisearrangørene. Her kunne man gjøre et skikkelig reisekupp for en billig penge.

I all stilhet har det forsvunnet, og få tror at det kommer tilbake som det produktet slik det var.

Det dreier seg om det som en gang het «uspesifiserte reiser,» populært for dem som ville reise for en billigst mulig pris.

Tok sjansen og reiste

Dette var de aller billigste charterreisene der man kjøpte en reise uten å vite hvor man skulle bo.

–  Folk tok jo sjansen og reiste for en billig penge. Men så viste det seg at for de aller fleste ble det en heller dårlig opplevelse, sier markeds- og administrasjonssjef i Ticket Feriereiser, Ellen Wolff Andresen, til flysmart24.

Hun tror ikke dette tilbudet kommer tilbake:

– Nei, jeg tror ikke det kommer tilbake. Jeg tror folk i dag ønsker å vite hvor man skal bo i ferien. Det er jo en del av reisen å glede seg til hvor man skal bo og planlegge aktiviteter i nærområdet, sier Andresen.

Hotellet var ukjent

Opplegget for de uspesifiserte reisene var slik:

Den reisende fikk som regel vite hvor turen skulle gå, men ikke om hvilket hotell man skulle bo på. Det fikk de som reiste uspesifisert først vite før flyet landet på feriestedet.

Det var akkurat her spenningen steg hos dem som hadde billett med «uspesifisert bosted» på. Hvor skulle de bo?

Som regel sto innkvarteringen i stil med den lave prisen:

Sammen med fremmede

Mange opplevde å bli henvist til dårlige hotellrom, og var du ekstra uheldig måtte man ta til takke med å dele rom med vilt fremmede.

Men slett ikke alle. Historiene er mange om andre som var super-heldige, og fikk sjekke inn på et 5-stjerners hotell.

En annen reiseprofil, Terje Berge i Finn Reise, har bakgrunn i daværende Saga Solreiser. Der var uspesifiserte reiser et vanlig billig-tilbud for dem som ikke hadde så stort reisebudsjett.

Enklere å finne gode tilbud

– Det er mulig at denne typen reisealternativer har forsvunnet på grunn av endringer i reisemønstre, økt bruk av internett for reiseplanlegging, og større krav til forutsigbarhet og informasjon blant reisende. Moderne reisende har tilgang til et stort utvalg av reiseinformasjon og verktøy, som gjør det enklere å finne gode tilbud uten å måtte inngå avtaler som uspesifiserte reiser, sier Berge til flysmart24.

Ellen Wolff Andresen i Ticket tror ikke tilbudet med uspesifiserte reiser var særlig populært, hverken blant reisearrangørene eller publikum:

Ingen spør lenger

– Det genererte nok mange klager og mye ressurser som gikk med til å behandle dem. Folk trodde jo de i hvert fall fikk et av hotellene i «katalogen». Vi opplever heller ikke spørsmål om uspesifiserte reiser, sier hun.

Terje Berge i Finn Reise sier at de som er interessert i lignende tilbud i dag, kan se etter spontane reiser eller restplasser som ofte tilbys til rabatterte priser av charterselskaper og reisebyråer.

– Disse kan også gi gode muligheter til å gjøre kupp, selv om de kanskje ikke har samme mystikk som de gamle uspesifiserte reisene, sier han.