Du kan ha krav på tusener tilbake etter ferieturen

Ble ferieturen ikke så vellykket som du hadde regnet med? Flere mangler kan gi tusenvis av kroner tilbake. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De aller fleste pakkereiser er vellykkede både for de reisende og arrangørene. Likevel går det galt i noen tilfeller.

Noen feil er så alvorlige at de kan gi kunden grunnlag for å kreve refusjon eller avslag i pris. Det er kundens bestilling hos reisearrangøren, pakkereiseavtalen, som bestemmer hvilke feil dette kan dreie seg om.

Det kan fort dreie seg om tusenvis av kroner.

– Arrangøren har ansvaret for at reisetjenestene som inngår i pakkereiseavtalen, leveres etter avtalen. Hvis elementer i pakkereisen ikke svarer til hva som er beskrevet i pakkereiseavtalen, er dette en mangel og følgelig reklamasjonsberettiget, sier en av landets ledende reisejurister, Rolf Forsdahl, til flysmart24.

Rett til å klage

Det er Pakkereiseloven som styrer hvilke årsaker det er som kan gi kunden rett til å klage, og forhåpninger om å få medhold i krav om penger tilbake.

Pakkereisen kunden har kjøpt, skal være slik som det er oppgitt i markedsføring og brosjyrer, og som kunde og arrangør har avtalt.

Forsdahl trekker frem en del eksempler på hvilke feil og mangler som kan gi grunnlag for klage, og krav om priskutt:

Kan gi priskutt

– Manglende, men avtalefestet basseng, havutsikt, balkong og slike ting er typiske eksempler. Men jussen er ikke svart/hvit. Der mangelen ikke kan sies å ha noen negativ innvirkning på selve reisen og dens øvrige innhold, vil det prisavslaget en mangel normalt fører til, kunne settes til null. Likeså om mangelen er av slik art at den reisende bør skjønne at slikt kan inntreffe fra tid til annen. For eksempel flyforsinkelser, sier Forsdahl.

Han sier også at en kundes uvitenhet om forhold som ellers er allment kjent, som regel heller ikke gir reklamasjonsrett.

– Å klage på 40 varmegrader i Hellas nå, har lite for seg. Likeså å klage på at det ikke rengjøres med såpe og vann slik vi vanligvis gjør her hjemme, sier han.

Ikke alle ønsker innfris

Forsdahl sier at mange tror at å krysse av for ønsker, er det samme som å ta ønskene inn i avtalen.

– Etasje, utsikt, ønske om stille og rolig område er gjennomgangstemaer for klager. Betingelsene hos de fleste reisearrangører sier at ønsker ikke kan garanteres innfridd. Det er først når reisebekreftelsen kommer og det der uttrykkelig står at ønskene bekreftes, at disse blir en del av avtalen, sier Forsdahl.

«Reisearrangøren har ansvaret»

Rolf Forsdahl. Foto: Privat

Han ber også kunder være oppmerksom på at arrangørens hotellklassifisering ikke samsvarer med de norske og nordiske klassifiseringssystemene.

– Det er dessverre slik at mange føler seg personlig trakassert om ferien ikke blir slik man håpet. Og så mener man seg moralsk, og også juridisk berettiget til prisavslag eller erstatning dersom man kan knytte den mislykkede ferien opp mot noe man selv mener er mangel, sier Forsdahl.

Juristens beste tips

Han sier at det ser ut til at det er noe færre håpløse klager nå, enn for ti-femten år siden. Det tyder på at allmennkunnskapen på dette områder har økt, sier Forsdahl.

Noen tips for å unngå en unødig krangel med reisearrangøren:

* Les betingelsene/vilkårene nøye.

* sjekk reisedokumentene nøye

* Følg med i mailboksen din – viktige beskjeder fra reisearrangørene kommer dit og disse beskjedene kan innvirke på avtalen din.

* Hold deg orientert om allmenne forhold knyttet til transportmåte og destinasjon

Klagegrunner

Forbrukerrådet har også listet opp en del grunnleggende føringer som kan være en rettesnor for når kunden har grunn til å klage:

  • Når det likevel ikke er svømmebasseng på hotellet
  • Når leiligheten ikke har balkong som lovet
  • Når det er lengre vei til stranden enn opplyst
  • Når hotellet ikke er så barnevennlig som lovet
  • Når du får en ettroms og du har bestilt en treroms leilighet