Vær forberedt på at du kan bli anmodet om å gi opptil 25 prosent i tips neste gang du er på restaurant. Betalingsterminaler med faste tipsnivåer har funnet veien til det norske markedet.
Tilsvarende ordninger har skapt sinne og frustrasjon i utlandet, der kunder reagerer på det de oppfatter som et utilbørlig press for å skulle gi tips.
En av dem som reagerer på den nye tipsordningen er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole, Tor W. Andreassen:
– Dette er en uting. 25 prosent er svært høyt for Norge. Å gi noe ekstra bør, må og skal være noe man frivillig betaler som en følge av fremragende service. Ikke som en del av en standard tjeneste, sier Andreassen til flysmart24.
En bedrift som har tatt i bruk terminalen, forsvarer ordningen. Se lenger ned i artikkelen.
Tipsene skvatt i været
Blant de stedene som har tatt i bruk den nye terminalen er på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen i Longyearbyen på Svalbard. Det er uklart hvor mange andre bedrifter som har tatt den i bruk.
Ansatte på Radisson-hotellets serveringssteder kunne fortelle flysmart24 at mengden tips økte kraftig straks de hadde tatt den nye terminalen i bruk.
– Vi er kjempefornøyd. Vi så en økning i tipsene med én gang, kunne en ansatt fortelle etter at det nye utstyret ble tatt i bruk i april i år.
Slik er den nye terminalen
Terminalene skiller seg kraftig ut fra det vi er vant til i Norge:
I dag har de fleste brukerstedene terminaler som lar gjesten bestemme eventuelle tips helt på egen hånd.
Slik er det ikke med de nye terminalene:
Her er det et display hvor kunden skal velge mellom ulike nivåer for hvor mye vedkommende vil tipse – fra 10, 15, 20 og opp til 25 prosent i tillegg av totalbeløpet.
Så er det meningen at kunden skal velge et av disse nivåene.
Plassert nederst
Som et siste alternativ, og plassert for seg selv i bunnen av displayet, kan man trykke «No tip» hvis man ikke ønsker å gi tips i det hele tatt.
På en av barene i hotellet blir man bedt om å komme til disken og bestille og hente det man skal ha. Likevel blir man bedt om å gi opptil 25 prosent i tips når man så drar kortet.
– Ulempen ved ordningen er at den tvangssetter kundene i en situasjon hvor de føler at de må gi tips. For mange vil det å ikke gi tips oppleves som å være gjerrig. Mye tyder på at kundene ikke ønsker dette, sier Andreassen.
Vil vekk fra tips
Han mener dessuten at et tipsnivå på 25 prosent er noe man bare kjenner fra USA, der ansatte ikke får vanlig lønn men lever utelukkende av tipspengene.
Artikkelen fortsetter under bildet
«Kundene føler at de må gi tips»
Tor W. Andreassen. Foto: NHH
– I Norge har vi ordnede forhold. Derfor er det to mulige forklaringer her: Eieren ønsker å tjene mer eller la kundene betale en større del av lønningene.
– Begge er uakseptable og ikke en del av den norske eller europeiske kulturen. I USA ønsker mange å komme vekk fra denne ordningen ved å heller legge på prisene, slik at de kan betale de ansatte anstendige lønninger, sier Andreassen.
Forsvarer ordningen
Det er Hurtigruten som står for driften av Radisson Blu-hotellet i Longyearbyen.
flysmart24 har sendt flere spørsmål til selskapet rundt den nye ordningen med tipsene. Blant annet om det ikke er drøyt å skulle be om opptil 25 prosent tips i Norge – et nivå vi stort sett bare kjenner igjen fra USA?
I USA er tipsnivået så høyt, fordi de ansatte ikke få vanlig lønn, men lever kun av tipsene.
Og, spurte vi, er det ikke også drøyt å be om 25 prosent i tips når det ikke er bordservice? Og kunden må selv oppsøke bardisken for å bestille og ta med seg varene til sitt bord?
«Dette er en mulighet»
Sjefen for Hurtigruten, Ingeborg Flønes, svarer ikke på noen spørsmål i en epost hun har sendt flysmart24.
– Dette er en mulighet som vår leverandør av betalingsterminaler har i sin løsning. Gjesten får fem ulike valg og er man ikke fornøyd med service velger man selvsagt «No tip», skriver Flønes.
Hvor dominerende er den nye betalingsterminalen i Norge? Det melder bransjeorganisasjonen NHO Reiseliv at den ikke vet noe om.
– Vi har ingen oversikt over hvor mange som benytter en slik ordning. Uansett er det som før, helt opp til gjesten hvorvidt man ønsker å gi noe ekstra for god service, eller la være, skriver avdelingsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv i en epost til flysmart24.