Krise når kortet blir slukt i utlandet – slik redder du deg

Det kan bety trøbbel hvis bankautomaten sluker kortet ditt mens du er på utenlandsreise. Men det fins gode råd i slike situasjoner. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange opplever det som kan være en marerittaktig start på en utenlandstur. Du stikker bankkortet inn i minibanken for å ta ut kontanter.

Etter noen sekunder opplever man så at prosessen stanser etter at koden er oppgitt.

Så skjer det – kortet forsvinner inn i ATM-maskinen. På skjermen får du beskjed om at kortet er inndratt. Maskinen har slukt kortet.

Der står du. Uten penger. Uten betalingskort.

Mange opplever det

I sommer har brukere på sosiale medier fortalt om slike episoder. Rådene fra andre har vært mange og sprikende.

Jonas Gedde Dahl er sjef for avdeling for brukerstøtte i Nordea. Han har lang erfaring i å håndtere kunder som har fått kort slukt av minibanker:

– At kort blir slukt kan ha flere forklaringer. Det viser hvor nødvendig det er å ha flere kort med seg når man reiser ut av landet. Eller å ha lagt inn kortene i en digital lommebok – som Apple Pay eller Google Pay – for å kunne betale via mobilen, sier Gedde Dahl.

Få kortet tilbake?

Han sier at sjansen for å få kortet tilbake fra baken som driver ATM-maskinen er til stede, men den er ikke stor.

For dette skjer med kortene som blir slukt:

– Vi kan ikke svare for rutiner til andre minibank-operatører i utlandet. I all hovedsak er det vanligst at kort slukt i automater blir hentet inn og makulert, sier han.

En smart vane

Det fins unntak fra en slik skjebne, og det viser at det kan være smart å gjøre kontantuttakene i en minibank som er fysisk plassert i et banklokale:

– I noen tilfeller kan det være mulig å få tilbake kortet av minibank-operatører. Dette er som oftest i tilfeller der minibanken tilhører en bankfilial der de ansatte på filialen har fysisk tilgang til minibanken, sier Gedde Dahl.

Han presiserer imidlertid at man ikke har noen krav i slike sammenhenger.

Sperre og bestille nytt

– Man bør derfor være innstilt på å sperre kortet og bestille nytt. Selv om man ikke får et nytt kort fysisk tilsendt til der man er på ferie, så kan det nye kortet legges inn i en digital lommebok, slik at man kan ta det i bruk raskt, sier han.

Gedde Dahl sier at det er flere årsaker til at kontantautomater sluker kort:

Kortsluk i automater kan skyldes flere ulike årsaker som i all hovedsak kan deles i tre kategorier, og blir tatt etter bestemte regler som er satt av kortselskapene:

Derfor blir kort slukt

Dette kan være alt fra at kortet er sperret. At feil PIN kode har blitt tastet fire ganger. Eller at kortet blir returnert etter et uttak, men der kunden venter for lenge med å ta det ut av maskinen. De aller fleste kortsluk blir slukt av en slik årsak, forteller Gedde Dahl.

– Sluking kan også skje som følge av at det er en fysisk defekt på kortene som for eksempel at det er bøyd eller knekket. Automatene får ofte ikke lest disse kortene og de kan sette seg fast i kortleseren som fører til at kortet må slukes, sier han.

En tredje hovedgrunn er teknisk feil på kortleseren på automaten.

– Dette kan forårsakes av slitasje over tid. Eller defekt kort eller et fremmedlegeme sitter i kortleseren, sier Gedde Dahl