Forsikringsselskapene jobber nå på høygir for å vurdere krav om erstatning som strømmer inn etter folks sommerferier i inn- og utland.
Svært mange av disse sakene gjelder reisegods, og spesielt gjenstander som har blitt borte på turen.
Det er også her mange misforstår hvilken dekning en reiseforsikring gir, og som gjør at mange retter krav mot forsikringsselskapene som de ikke når frem med.
Klare vilkår
Når eiendeler blir borte, er det klare vilkår for når reiseforsikringen dekker tapet:
– Det er mange som tenker at alle tap av eiendeler er dekket av reiseforsikringen. Vi har begrenset dette til at vi kun dekker tap som er forårsaket av tyveri eller ran, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til flysmart24.
Kravene strømmer inn, og bare i løpet av en uke registrerte Gjensidiges reisesenter 3.000 skadesaker med reisegods som en gjenganger.
Skadet eller stjålet
– Ja, de fleste saker dreier seg om reisegods, sykeutgifter og forsinkelser, forteller Rysstad.
Sekkeposten «reisegods» omfatter saker som gjelder tingene den reisende har med seg, som enten blir skadet eller stjålet mens man er på reise.
– Forsinkelser er hendelser som oftest omhandler at fly blir forsinket/kansellert. Hovedregelen her er at om flyet blir mer enn 1,5 time forsinket grunnet værforhold, teknisk eller mekanisk feil, så dekker forsikringen merutgifter til å innhente reiseruten, forteller Rysstad.
De verste landene
Når det gjelder den store kravbunken som gjelder sykdom, er det mange ulike skadesaker:
– Vi har jo alle varianter av sykdom, men det som har skilt seg noe ut i år er mageproblemer. Tyrkia og Spania er landene som går igjen her, sier han.
Er det noen ferieland som fremhever seg med flere skadesaker enn andre?
– Her har vi ikke tall lett tilgjengelig, men vi vet at de fleste skader skjer i Norge. I utlandet er det Spania som er nordmenns favorittreisemål, og som da også får de fleste skadene, sier Rysstad.