Det har vært mye sinne og aggressiv protest mot masseturismen til Spania de seneste månedene.
– De hater turister, har det vært sagt om de mange titusener som har stilt opp i demonstrasjonstog mot turistinvasjonen både på fastlandet, Mallorca og Kanariøyene.
De har båret plakater med budskapet: – Turister, reis hjem! Lokalbefolkningen har gitt uttrykk for at de er møkk lei den økende turistflommen og det de mener den fører til:
Hva møter nordmenn?
Boligmangel for de fastboende, økte leiepriser som følge av utleie til turister, forsøpling og ødeleggelse av miljøet.
I disse dager er det mange nordmenn som både planlegger og bestiller reiser til det som er vårt i særklasse største vinterreisemål, Gran Canaria.
Det er øya som anslagsvis syv av ti vinterferie-turister reiser til.
Hva venter dem der, når de inntar de populære småbyene Puerto Rico, Arguineguín og Puerto de Mogán til høsten og vinteren?
Overdriver motstand
En fiendtlig innstilt lokalbefolkning, som kommer til å gi uttrykk for at nordmenn og andre er uønsket der og egentlig bare kan reise dit pepper’n gror?
– Absolutt ikke. Arrangørene av demonstrasjonen i Las Palmas benekter at det er noen generell turismefobi på øyene, og sier at turister alltid vil bli møtt med vennlighet, sier en av de skandinaviske beboerne på øya, svenske Patrik Appelquist. Han har lenge drevet den populære podkasten «Gran Canaria Podden.»
Han mener mediene i Skandinavia sterkt overdriver når det fremstilles som om det hersker en hatstemning mot turister på øya:
«Reis og nyt livet»
– Personlig merker jeg ikke noe turistfiendtlighet på Gran Canaria i det hele tatt. Og jeg kjenner ingen andre som gjør det heller. Verken norske eller svenske turister har noe å frykte slik det er akkurat nå. Og jeg tviler sterkt på at de vil ha noe å frykte fremover heller. Dere kan rett og slett reise hit som før og nyte livet, sier Appelquist til flysmart24.
Han er derimot klar på at situasjonen er vanskelig for mange fastboende som har støtt på stadig verre problem med å finne et sted de har råd til å bo.
Finner ikke sted å bo
Eiere av leiligheter og boliger har funnet et mer lønnsomt marked ved å leie ut til godt betalende turister. Det skaper boligmangel for de fastboende, der fattige kanariene er de klare taperne:
– Det er vanskelig for lokalbefolkningen, som tjener 50 prosent eller en tredjedel av oss svensker og nordmenn, å konkurrere om boliger på Gran Canaria. Det gjelder både sameier og utleieboliger. Så jeg er helt enig i at politikerne må gjøre noe snart for å regulere boligmarkedet. Og nye lover er under arbeid, sier Appelquist.
Derfor mener han at lokalbefolkningen som strømmer til gatene for å protestere mot masseturismen, ikke retter sitt sinne mot turistene.
Rettet mot politikerne
– Nei, i utgangspunktet er man ikke negativ til turister eller fiendtlig mot turister. Kritikken er snarere rettet mot politikere og hvordan de håndterer reiselivsspørsmål og boligspørsmål, mener Appelquist.
Han mener det også er på tide at det blir strengere regler for salg av boliger til utlendinger:
– Hvis man ikke begynner å regulere salget av boliger til utlendinger som ikke bor i landet, vil det snart være som i London og andre storbyer rundt om i verden hvor alle boliger eies av rike mennesker som aldri bor der selv. Men bare leier dem ut til ublu priser. Noe som betyr at lokalbefolkningen ikke har råd til å bo i sin egen by, mener Appelquist.