Turister advares – svindel med feriehus mangedoblet

Omfanget av svindel med ferieleiligheter eller feriehus har blitt mangedoblet, advarer meglerfirma på Gran Canaria. Foto: Shutterstock

Det er et av de største feriemarerittene for mange: Du kommer til feriehuset du har bestilt og betalt for, bare for å oppdage at du har blitt svindlet.

Leiligheten eller huset er slett ikke til leie. De du har leid av er som sunket i jorden, og alle pengene har gått tapt.

En av de største utleievirksomhetene på Gran Canaria, Cárdenas, rykker nå ut med advarsler til nordmenn og andre som skal leie ferieleilighet eller feriehus på den populære øya.

Det vrimler av ulovlige utleiehus.

Svindel med utleie

– Øya har økt i popularitet. Dessverre har økningen i popularitet også ført med seg svindel med utleie av feriehus. Svindelen er mangedoblet, advarer Cárdenas.

Firmaet har vært i markedet siden 1980, og har formidlet tusenvis av ferieboliger til solhungrige nordboere.

Det spanske selskapet har sin egen norske nettside, og markedsfører seg med at det tilbyr langtidsleie av boliger i de mest populære strøk av øya.

For nordmenn er dette så å si ensbetydende med områdene sør på øya, i områdene fra Playa del Inglés til Puerto de Mogán.

Pass deg for dette

Når firmaet advarer mot å bli utsatt for svindel, er det flere forhold man mener nordmenn og andre bør passe seg for:

  • Svært lave priser: Hvis et hus eller leilighet er oppført til en betydelig lavere pris enn lignende eiendommer i området, kan det være en svindel. Veldig ofte kombineres tilbudene med svært attraktive bilder av huset.
  • Press for å handle raskt: Svindlere skaper ofte en følelse av at det haster ved å hevde at det er andre som også er interessert i leiligheten eller huset du spør om.
  • Ber om forskuddsbetalinger: Vær på vakt mot alle som ber deg om et depositum eller en betydelig husleiebetaling før du har sett eiendommen.
  • Manglende tilgang til eiendommen: Hvis det ikke er mulig å besøke eiendommen eller eieren hevder at vedkommende er ute av landet, utvis ekstrem forsiktighet.

Se leiligheten eller huset

Siden Cardénas driver i utleiebransjen selv, advarer firmaet mot å leie privat og mener man dermed utsetter seg selv for fare for å bli svindlet.

Ikke desto mindre gir firmaet også råd til dem som foretrekker å leie på egen hånd:

Hvis man oppholder seg på øya, bør man aldri inngå et leieforhold uten å ha sett leiligheten eller huset før papirer signeres.

– Snakk direkte med utleier eller utleieagent, helst personlig, er anbefalingen.

Aldri kontant betaling

Et annet råd er at man anbefaler folk å se etter annonser om leie på offisielle nettsteder.

I Spania opplever nordmenn at bruken av kontanter er mye mer utbredt enn hjemme. Dette er et punkt som Cárdenas advarer mot:

– Når du administrerer betalinger, unngå å foreta betalinger med kontanter. Bruk sikre betalingsmetoder, og vær forsiktig med bankoverføringer. Send penger kun til verifiserte kontoer, aldri til kontoer utenlands (utenfor Spania. red. anm) med mindre du er helt sikker på hvem du betaler til, heter det.