Folk har fått nok – opprør over smekkfulle strender

Stappfullt på bystrendene på Mallorca. Prisene er skyhøye og nå protesterer lokalbefolkningen. Foto: Ina Mikalsen Oshaug

De fastboende på Europas mest populære ferieøy gjør nå opprør. De føler seg stengt ute fra sine egne strender, fordi turistenes behov blir prioritert foran egne innbyggeres rettigheter.

Innbyggere på Mallorca klager over at det ikke lenger er plass for dem på strendene rundt hovedstaden Palma.

Dette fordi så å si hele arealet er okkupert av rådyre solsenger og parasoller som hoteller og andre selskap leier ut, og det ofte til skyhøye priser. Denne virksomheten har blitt svært utvidet etter hvert.

Nå har denne virksomheten tatt helt overhånd, mener kritikerne. De viser ifølge den tyske avisen Mallorca Magazin, blant annet til den populære bystranden i Cala Major.

Må ligge på moloer og bergnabber

– For øyeblikket ser stranden ut som en privat strand, mener lokalbefolkningen.

De fastboende mener at de blir skjøvet vekk fra strender som de skal ha gratis tilgang til. Dette er folk som kommer til strendene, men som ikke leier strandutstyr. Det har de med seg hjemmefra.

Men når de leter etter et lite område hvor man kan plassere sin private solseng og parasoll uten å måtte betale, er dette ofte en umulig poppgave. Hele områder er okkupert av kommersielle virksomheter.

Det ender med at lokalbefolkningen henvises til å legge seg på moloer og bergnabber.

Nok er nok

Nå har de lokale fått nok.

De fastboende har klaget til bystyret i Palma, og gjør det klart at de forventer at situasjonen vil være en annen neste sesong.

De har regnet ut at bare 22 prosent av sandarealet er fritt tilgjengelig. Resten er okkupert av installasjoner som solsenger, parasoller, dusjer, toaletter, badevakttårn og boder, mener de.

De saftige prisøkningene på solsenger og parasoller på Mallorca ble satt tidligere i år, slik flysmart24 har skrevet om.

800 kroner dagen

I takt med ønsket om å trekke til seg mer velstående turister som krever mer kvalitet på tilbudene, har øyas turistnæring satt ut nye solsenger som blir tilbudt turistene. Disse koster 70 euro dagen.

Det tilsvarer en dagspris på rundt 800 norske kroner.

Det nye tilbudet er tilgjengelig i et av de mest populære strendene på Mallorca, Cala Major-området. Det ligger vest for hovedstaden.

Det er også der det nye opprøret mot for liten plass for private besøkende har oppstått.