Må kaste 4 tonn mat som reisende har i bagasjen

Flere tonn matvarer må kastet i sikkerhetskontrollen på norske flyplasser hver måned. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Hver eneste måned må Avinor kaste nær 4 tonn mat som reisende har med seg i håndbagasjen. –  Vi nødt til å håndheve reglene strengt, sier man ved Oslo Lufthavn.

Bakgrunnen for at så store mengder mat må kastets på flypassene er reglene for hva som er tillatt å ta med seg i håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen.

Dagens bestenmelser om væskemengde kom i 2006 som en direkte konsekvens av et planlagt terrorangrep.

Må kaste

Mange år senere er det fortsatt knyttet stor usikkerhet til hva væskeforbudet gjelder og ikke. 

Det fører til at de ansatte i sikkerhetskontrollen må avvise innhold i folks håndbagasje som strider mot reglene for hva som regnes som væske.

– Vi opplever at mange reisende ikke vet hva som teller som væske. I tillegg gjør nok stress og dårlig tid at mange glemmer å ta ut flytende produkter før sikkerhetskontrollen. Det gjør dessverre at vi må kaste store mengder hver eneste dag, sier assisterende lufthavndirektør ved Oslo lufthavn, Dorothy Billett i en pressemelding.

«Alt som kan smøres er væske»

Skjønnhetsprodukter står for den største andelen av væskeholdige produkter som blir fjernet. Her fjernes det ofte produkter som solkrem, sjampo, såpe og tannkrem.  

I tillegg fjernes det store mengder mat. Typiske funn er sjokoladepålegg, smøreost, makrell i tomat og yoghurt.  

– Felles for disse er at de har en krem- eller gelékonsistens. Mange vet ikke at dette også regnes som væske. En god tommelfinger-regel er at alt som kan smøres, telles som væske, sier Billett.

Sjekke innhold

Hun minner om at reisende ikke kan ta med væske som er større enn 100ml selv om det er uåpnet.

– Et godt tips er å se gjennom håndbagasjen din før du sender av gårde innsjekket bagasje, slik at du rekker å pakke om. Enda bedre er det å sjekke at alt er pakket riktig før du drar hjemmefra, sier Billett.  

Ut fra beregninger Avinor har gjort på Oslo lufthavn, fjernes 3,9 tonn mat, drikke og skjønnhetsprodukter månedlig, noe som utgjør 47 tonn per år og ca. 210 000 væskeholdige produkter.