«Avskrekkende tiltak» – varsler saftig skatteøkning

Turistskatten på Mallorca skal økes slik at den har en "avskrekkende virkning" ifølge myndighetene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nå tar de lokale myndighetene på Europas mest populære ferieøy grep for å hindre turist-invasjon også neste år. Turistskatten skal økes, og sommerferien skal bli dyrere.

Det dreier seg om Mallorca og de andre øyene i Balearene, som i år nærmest har blitt oversvømt av turister.

I fjor kom det over 14 millioner, det var 10 prosent mer enn året før. I år kommer det enda flere.

Avskrekkende

Hvor stor økningen av turistskatten blir, vil ikke bli kjent før etter nyttår. Trolig skjer dette i februar.

Men uttalelser fra statsminister Marga Prohens, gjengitt i avisen Mallorca Zeitung, varsler det blir tøffe tak.

Hun sier at skatten skal høynes «som et avskrekkende tiltak.»

Derfor varslet Prohens onsdag at turistskatten skal økes i et tiltak, for å få færre nordmenn og andre europeere til å komme til øyene i høysesongen.

Omstridt

Et mottrekk kan bli at skatten blir satt ned i lavsesongen – fra desember til og med februar – for å stimulere til økt reising i denne perioden.

Turistskatten har vært et omstridt tiltak siden den ble innført i 2016.

Skatten pålegges turister, som bor på hotell, ferieleiligheter eller annen overnatting, å betale fra 1 til 4 euro per person per natt.

Med dagens skattenivå må et par med to tenåringsbarn ut med 84 euro ekstra hvis de bor på et 4-stjerners hotell en uke, ifølge beregninger flysmart24 har gjort. Det tilsvarer 980 norske kroner, bare i skatter.

Fryse tilbudet

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har det spesielt det siste året vært en økende motstand mot masseturismen i Spania, og ikke minst på Mallorca.

De som har protestert mot den økende turismen, har krevd at turisttilbudet bør fryses.

De vil ha stans i all markedsføring av øya som et ferieparadis med sol og varme. Stans i bygging av nye hoteller, fjerne all privat flytrafikk, og kutte i passasjerfly-trafikken.