Avgiftskutt kan dempe prisveksten på fly innen Europa

Regjeringen foreslår å kutte passasjeravgiften på flyreiser innen Europa. Det kan gi billigere flybilletter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I forslaget til statsbudsjett for 2025, som regjeringen la frem i dag, foreslås det å kutte i flypassasjer-avgiften neste år.

Dette kan medvirke til å dempe prisveksten på fly innen Europa.

Passasjeravgiften er differensiert i en høy og en lav sats. Det er den lave satsen, som betales for reiser innen Europa, regjeringen foreslår å kutte i.

Dette blir ny sats

Regjeringen foreslår å senke avgiften med 29 prosent, slik at den nye satsen blir på på 60 kroner, mens den i dag er 85 kroner.

Det foreslåtte avgiftskuttet for reiser vil også gjelde for innenriks-flyreiser i Norge, siden avgiften på disse reisene beregnes etter den lave satsen.

Avgiften for reiser til destinasjoner utenfor Europa, blir derimot prisjustert og økt fra dagens 332 kroner til 342 kroner.

Økte avgifter for flyselskapene?

Etter budsjett-fremlegget har det oppstått en debatt om det kan komme kraftige økinger i de avgiftene som flyselskapene betaler for å bruke Avinors flyplasser.

Avinor er i en presset økonomisk situasjon, og selskapet har behov for å forbedre inntjeningen.

Det kan skje gjennom en avgiftsøkning. I så fall vil det foreslåtte kuttet i passasjeravgiften raskt bli spist opp.

Omstridt avgift

Mens man på reiser til europeiske land utenfor Norge betaler avgift kun på reiser ut av landet, skal avgiften betales på alle reiser innen Norge.

Flypassasjeravgiften har vært svært omstridt, og ble innført som en del av budsjettforliket under regjeringen Solberg i 2016.

Siden har det vært satt frem krav om å fjerne denne avgiften en rekke ganger, uten at protestene mot avgiften har ført frem.