Ble matforgiftet: – Ferieturen ble et mareritt

Det norske ekteparet skulle feire bryllupsdag i Alassio i Italia. Den planen måtte de skrinlegge. Foto: Shutterstock

Det norske ekteparet var på en gruppereise for å feire bryllupsdag. Turen ble slett ikke slik de hadde forventet.

– Ferien, som skulle være en feiring av 50-års bryllupsdag, ble et mareritt istedenfor gode opplevelser, fortalte de etterpå.

Turen gikk til Nice, og var solgt inn som «Italias riviera med Frankrike og Monaco.» Alt var inkludert, også mat.

Det meste av turen ble ødelagt på grunn av sykdom kort tid etter at den hadde startet.

Matforgiftet av lunsj

Dette gjorde at de etterpå krevde pengene tilbake av reisearrangøren, Vitus Reiser. Turen hadde kostet nærmere 31 000 kroner.

De krevde pengene tilbake, fordi de under turen opplevede å bli matforgiftet. De mener at de ble matforgiftet av det de spiste til lunsj, som arrangøren serverte et par dager etter feriestart.

– Mange andre i reisefølge ble også matforgiftet etter den lunsjen, mente de to.

Ble nektet i spisesalen

Dette gjorde at de gikk glipp av det meste av ferieturen. Og hotelloppholdet i byen Alassio i Italia ble sterkt forringet. Byen ligger ikke langt fra den franske grensen.

Ekteparet klarte ikke spise mat på hotellet, fordi de følte seg dårlig. Maten var inkludert i reisens pris.

De opplevde også å bli nektet å gå ned i spisesalen, da hotellpersonalet var redde for smitte. Dette til tross for at tilstanden ikke var smittsomt, men en matforgiftning.

Først et par dager før hjemreise, var de såpass i form til at de kunne følge ferieprogrammet. Men de hadde ingen glede av utfluktene, fordi de var slitne etter å ha spist loff og drukket vann flere dager i strekk.

Avviste sykdom hos andre

Arrangøren, Vitus Reiser, sa imidlertid nei til kravet om refusjon, og avviste også at de andre turdeltakerne hadde blitt matforgiftet.

Vitus mente at dette var en sak der ekteparet burde kontakte forsikringsselskapet.

Reisearrangøren skriver at de har sjekket med restauranten, som bekrefter at ingen andre hadde blitt syke. Det har heller ikke kommet inn klager fra andre gjester.

Vitus Reiser viste ellers til at det kan være vanskelig å avgjøre om man er matforgiftet, har et virus eller noe annet uten profesjonell medisinsk vurdering.

Basert på undersøkelser og tilbakemeldinger, avviste derfor selskapet kravet fra ekteparet.

Pakkereisenemnda klar

Da havnet saken i Transportklagenemnda for pakkereiser.

Pakkereisenemnda gir ikke ekteparet en sjanse til å få penger tilbake:

– For nemnda er det ikke tilstrekkelig bevist at sykdommen skyldtes matforgiftning. Det er uansett ikke et forhold som Vitus skal være ansvarlig for etter pakkereiseloven, konkluderer nemnda.

Nemndas anbefaling er, som Vitus også var klar på, at dette er en sak der ekteparet burde kontakte forsikringsselskapet. Der kan de søke om kompensasjon for sin ødelagte ferie.