Økt grensekontroll men ingen fysisk kontroll av alle

Politiet har innført midlertidig indre grensekontroll. Det betyr økt kontroll også av passet til folk som kommer til landet. her fra kontrollen av pass til reisende som skal til Svalbard. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Politidirektoratet har besluttet å innføre midlertidig indre grensekontroll, men tror ikke dette vil hindre den normale passasjerflyten.

Direktoratet begrunner den økte kontrollen med et utfordrende trusselbilde, og PSTs beslutning å heve terrortrusselnivået fra moderat til høy tidligere denne uken.

– Formålet med den midlertidige indre grensekontrollen er å gi politiet noen flere verktøy i grensekontrollen, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet Tone Vangen i en pressemelding lørdag ettermiddag.

Målrettet kontroll

Politiet skal prioritere økt årvåkenhet og intensivert informasjonsinnhenting knyttet til det forhøyede trusselnivået, som det heter i meldingen.

– Tiltaket gir økt mulighet for informasjonsinnhenting som grunnlag for målrettet kontroll, for eksempel passasjerdata, sier Vangen. 

Det legges ikke opp til fysisk kontroll av alle reisende. Det er derfor ikke grunn til å tro at grense-passeringer vil ta mer tid enn tidligere, mener direktoratet.

Uavklart

Vangen tar imidlertid forbehold om at kontrollregimet raskt kan bli endret:

Dersom situasjonen endrer seg eller politiets risikovurderinger tilsier mer inngripende tiltak, vil det vurderes andre tiltak, heter det.

PST på sin side vurderer situasjonen som uavklart og i stadig utvikling. De er dessuten kjent med at personer forbundet med angrepet i København har hatt aktivitet knyttet til Norge. 

Den midlertidige grensekontrollen gjelder til i første omgang til 22. oktober klokken 12, med mindre det tas en ny beslutning.