Advarer mot å forenkle flyreisen – kan gi trøbbel

Det er ofte mer informasjon om flyreisen på et boardingkort på papir enn den digitale versjonen. Foto: Norwegian

Flyreisende flest liker å fremstå som moderne reisende, og laster ned billett og boardingkort på mobilen. Og dropper å ta ut en papirkopi.

Er det så smart?

Ikke alltid, viser flypassasjerers erfaringer. I flere situasjoner kan det være en stor fordel å ha en papirkopi av billett og boardingkort i bakhånden.

Sikrer seg

Det kan spare deg for trøbbel på flyplassen. Derfor velger flere enn man skulle tro å fortsatt ta ut en papirversjon. Spesielt gjelder dette når man reiser til utlandet, og kanskje har en mellomlanding eller to før man er fremme.

Hos SAS har undersøkelser vist at 8 prosent av de reisende sikrer seg med en papirbillett i tillegg til den elektroniske, som man har lastet ned på mobilen, slik flysmart24 har skrevet tidligere.

Også hos Norwegian sverger mange til papirkopien. Informasjon selskapet har delt med flysmart24 viser at rundt halvparten av de reisende har printet ut et fysisk boardingkort på en av sine reiser i løpet av året.

Norwegian: – God back up

Norwegian har derfor denne anbefalingen til sine reisende:

– For å kunne gå igjennom sikkerhetskontrollen og komme om bord på flyet må man vise sitt boardingkort. De aller fleste kundene våre foretrekker og benytter dette digitalt. Likevel kan det selvsagt være en god back up å ha skrevet det ut i papirversjonen, eller ha referansenummeret eller en kopi av den kjøpte billetten i papirversjon med seg, sier pressesjef Eline Hyggen Skari i Norwegian til flysmart24.

Batterisvikt

Så, hvordan kan papirversjonen være til nytte? Her er noen elementer:

1. Den største risikoen ved å ha kun digitalt ombordstigningskort er selvsagt at mobilbatteriet plutselig kan flate ut, og du ikke har en batteribank for hånden.

Det kan skape trøbbel i sikkerhetskontrollen og ved ombordstigning. Uten QR-koden vil du da ikke få slippe forbi sperringene. Dette uansett hvilken god forklaring du måtte ha om at du virkelig har gyldig billett.

Nettverksproblem

2. Det kan også oppstå nettverksproblemer, slik at du ikke får tilgang til mobilsignaler. Da vil reisedokumentet ikke kunne lastes ned.

For å unngå slike situasjoner, kan et smart grep være å ta bilde av boardingkortet når du har lastet det ned. Det vil da være tilgjengelig selv uten nettverksforbindelse.

Mistet eller stjålet

3. Noen opplever marerittet med å miste eller bli frastjålet mobiltelefonen mens man er på flyplassen. I slike tilfeller er det langt mer enn bare flybilletter som blir utilgjengelig.

Selv om flyselskapet skaffer deg nytt ombordstigningskort, hvis du kan identifisere deg, vil en papirkopi i vesken være et greit bevis på at du har kontrakt med flyselskapet. Dette vil sikre deg plass på flyet likevel.

Mer informasjon

4. Det mange ikke er klar over, er at boardingkort på papir svært ofte gir mer informasjon enn de digitale versjonene.

Det kan dreie seg om hvor på flyet du skal gå inn, foran eller bak, eller hvilke bagasjeregler som gjelder for din billett.

Noen kan feile

5. Å skrive ut papirkopi kan være veldig smart, når det er flere som reiser sammen. Det kan være en familie eller en gruppe der flere reiser i lag.

Den som har vært i nærheten av å ha ansvaret på slike turer, vet hvor ofte det oppstår situasjoner der en eller flere har rotet det til med billetter og kvitteringer.

Da kan det være godt for blodpumpen hos den ansvarlige, at reiseleder har papirkopier av de viktigste dokumentene som en sikkerhet.