Mange nordmenn har allerede nå begynt å tenke på årets sommerferie, som ventelig vil kunne skje under romsligere privatøkonomiske forhold enn i fjor.
Dette tyder i alle fall den ferske reiseundersøkelsen, Reisepuls, fra hovedorganisasjonen Virke på.
Den ble presentert i dag. Og viser blant annet at nordmenn som tar sikte på å reise til utlandet på ferie, satser på de normalt mest populære landene – Spania, Hellas, Sverige, Italia og Danmark.
Mest redde for
Virke har også spurt nordmenn om hva de bekymrer seg for, når de skal legge ut på tur til utlandet.
Svarene tyder på at den overlegent største bekymringen er å bli syk i ferien. Dette svarer nesten halvparten av de spurte, 48 prosent, at de er mest redd for.
Deretter er folk engstelige for at været skal bli dårlig. Men også dårlig sikkerhet på feriemålet er en bekymring.
Glemt hetebølgene?
Når flysmart24 spør Vike om hvilke sikkerhetsbekymringer folk trekker frem, svarer organisasjonen at den ikke har spurt om dette.
Derimot er det grunn til å legge merke til at den økende bekymringen for det endrede klima i flere land i Sør-Europa, ikke ser ut til å skape noe særlig engstelse hos nordmenn flest.
At været var så varmt at turister måtte holde seg innendørs, og at det brøt ut skogbranner med påfølgende evakueringer flere steder, ser allerede ut til å være glemt foran ferien 2025.
De 10 største bekymringene
Vi gjengir her de 10 største bekymringene hos folk, slik de er presenter i Virke Reisepuls 2025:
- 1. Å bli syk på ferien – 48 pst.
- 2. Dårlig vær – 28 pst.
- 3. Sikkerheten på reisemålet – 25 pst.
- 4. At hotellet er av dårligere kvalitet enn ventet – 23 pst.
- 5. Å bruke for mye penger – 21 pst.
- 6. Naturkatastrofer – 20 pst.
- 7. Flyforsinkelse – 16 pst.
- 8. Hetebølger – 14 pst.
- 9. Ikke rekke flyet – 14 pst.
- 10. Å glemme passet – 13 pst.
Kilde: Virke Reisepuls 2025
Tror på godt reiseår
Bransjedirektør for reiseliv i Virke, Audun Pettersen, har stor tro på at 2025 blir et solid år med mange reiseglade nordmenn.
– Norsk økonomi og dermed også folks egne lommebøker går bedre tider i møte. Etter reallønnsvekst i lønnsoppgjøret 2024 har mange fått bedre råd. I tillegg er prisveksten på vei ned mot målet på to prosent per år. Og det er forventet at styringsrenten settes ned i løpet av året. Vi forventer at den økte kjøpekraften i husholdningene vil bidra til at nordmenn også i 2025 vil kunne bruke tid og penger på reiseopplevelser, sier Pettersen.