Selgerne har fått det tøffere i møte med nordmenn

Selgerne av kopivarer oppsøker en gruppe solturister i Spania. Mange steder er denne formen for salg egentlig forbudt. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det vrimler av selgere som skal dytte på oss billige kopivarer, når vi er på stranden eller rusler langs promenaden på feriestedene i Syden.

Dette er en form for handel som egentlig er forbudt mange steder. Men denne handelen bygger likevel turister opp under, fordi de kjøper varer fra disse omstreifende selgerne.

Slik holder også mange nordmenn liv i en ulovlig aktivitet, og i virkeligheten støtter det som er en økende form for økonomisk kriminalitet.

Kun på reiser

Nå viser nye tall for norske turister at slik handel nærmest har stupt de senere årene, men vel og merke kun i forbindelse med ferieturer.

Andelen som svarer at de kjøper ulovlige kopivarer på reise i utlandet, sank fra 70 prosent i 2018 til 40 prosent i 2024. Dette viser tall fra det norske Patentstyret som foretar undersøkelsene.

Dette betyr imidlertid ikke at nordmenn totalt sett handler færre kopivarer, kan pressekontakt Vilde Brandtzæg Clausen i Patentstyret fortelle:

Mener det er uetisk

– Nei, salget har funnet en annen salgskanal, sier hun til flysmart24.

Selv om undersøkelsene også viser at nordmenn flest kjenner konsekvensene av piratkopiering og mener det er uetisk, velger mange av oss likevel å kjøpe de falske varene.   

Tallene bekrefter at salget av falske varer i økt grad har funnet veien via netthandel.

Denne aktiviteten har vært spesielt tydelig etter pandemien.

Unge kjøper mest

– Endringen i vanene gjør det nok enklere for de som produserer falske varer å få solgt dem. Dette skjer via falske nettbutikker, sosiale medier og handelsplattformer som ikke er kritiske nok til hva som selges der, sier Brandtzæg Clausen.

Undersøkelsene Patentstyret foretar, viser også at det er stor forskjell i kjøpsaktivitet mellom aldersgruppene:

– De som er under 30 år er generelt mer åpne for å kjøpe falske varer, og vet mindre om konsekvensene av å kjøpe disse varene. Jeg kan dessverre ikke si noe konkret om at holdningene endrer seg. Men en EU-rapport fra 2023 viser også, at den yngre aldersgruppen i større grad har kjøpt falske varer, sier Brandtzæg Clausen.

For dyrt

Omkring 1 av 3, nærmere bestemt 31 prosent, svarer i undersøkelsen at de synes det er greit å kjøpe falske varer av prismessige årsaker.

For aldersgruppen under 30 år er det nær halvparten – nær 49 prosent – som mener det er greit å kjøpe falske varer, når prisen for den ekte varen er for høy.