Advarer nordmenn: Turister blir holdt som «gisler»

Norske turister som trenger legebehandling i land som Thailand og Tyrkia risikerer å bli grovt utnyttet økonomisk, advarer forsikringsselskapet Gjensidige. Bildet er fra Pattaya i Thailand. Foto: Shutterstock

Et av de største forsikringsselskapene i Norge, Gjensidige, rykker nå ut med en advarsel til nordmenn på reise i bestemte ferieland.

Det har vært en kraftig økning i antall reiseskader i starten av 2025.

Gjensidige har registrert en økning på 34 prosent i januar og februar sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Alvorlige skader

Dette gjelder alvorlige reiseskader, som ulykke og sykdom, og som går via selskapets alarmsentral.

Svært ofte er det eldre reisende som er involvert i de mange sakene:

– Vi lever bedre og lengre, og mange av de eldste reiser mer enn tidligere. Det vi ser er at det er den eldste aldersgruppen som oftest blir syke eller skader seg, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til flysmart24.

«Blir holdt som gisler»

I tillegg til at sakene er mange, oppstår det også problemer når de reisende trenger behandling.

Spesielt gjelder dette ved private klinikker og sykehus i Thailand og Tyrkia. Der er norske turister med god reiseforsikring ettertraktet.

Det gir institusjonene mulighet til å overbehandle pasienter, noe som kan ende med enorme lege- og sykehusregninger.

Pasienter, i dette tilfellet turister, blir holdt som «gisler», mener Rysstad.

Han viser til at mange sykehus krever at pasientene betaler behandlingen kontant, eller at pengene kommer direkte fra forsikringsselskapet i Norge.

Tragiske eksempler

– Incitamentet for å få kunden til å betale kontant, eller med kortet sitt, er at de ikke trenger å kjempe med oss ​​for å dekke sine overprisede behandlinger, mener Rysstad.

Han forteller at forsikringsselskapet har en rekke tragiske eksempler på hvordan dette kan arte seg.

– Et grotesk eksempel opplevde vi da en bevisstløs mor ble fulgt til sykehuset av sin sønn i tenårene. De ville ikke behandle moren uten den betalingsgarantien direkte fra oss, forteller Rysstad.

Magebesvær ble dyrt

Et annet eksempel var en eldre nordmann som havnet på en klinikk på en ferieresort.

– Han hadde typisk turistmage med diaré. De belastet ham 13 000 euro – nær 150 000 norske kroner – for dette legebesøket. De visste at kunden først ville kunne få beløpet refundert av forsikringen i etterkant. Vi fikk aldri kontakt med klinikken. Dette er private klinikker og sykehus der det er ingen styring og kontroll med prisnivået, sier Rysstad.

Må være frisk nok

Han mener at det er viktig at folk som reiser på lengre ferieturer er trygg på at de er frisk, og tåler den belastningen en lang reise ofte er.

– Sykdommer og lidelser som en har med seg fra før, er ikke nødvendigvis dekket av reiseforsikringen. Dette gjelder for alle aldersklasser. Derfor er det et godt råd å ta kontakt med fastlegen din, for å få vurdert om det kan være lurt å reise på en lengre tur eller ikke. Sjekk gjerne også med forsikringsselskapets lege for å få klarsignal til reisen, sier Rysstad.

Hvis du er interessert i flere reisesaker – se flysmart24.no