Foran årets utenlandsreiser er det smart å sjekke hvor godt man er dekket i tilfelle sykdom under ferieturen.
Frende Forsikring rykker nå ut og advarer alle som mener det å satse på det norske helsetrygdkortet som en erstatter for reiseforsikringen:
– Det kan gjøre deg til gjeldsslave, advarer seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen.
Også Helfo, som er den del av Helsedirektoratets ytre etat og som utsteder helsetrygdkortet, advarer mot å ikke også ha et forsikringsbevis når man reiser til utlandet:
Dekker ikke
– Vi oppfordrer alle til å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise. Europeisk helsetrygdkort dekker ikke behandling på privat sykehus eller hos privat lege som ikke er tilknyttet det offentlige behandlingstilbudet. Det dekker heller ikke hjemtransport, sier avdelingsdirektør Karin Synnøve Jarnæs i Helfo utland.
Hun mener likevel det er viktig å ha Europeisk helsetrygdkort med på turen. Dette kortet gir en norsk statsborger rett til helsebehandling i det offentlige systemet.
Rett til helsehjelp
– Ved å vise kortet har du rett til dekning av nødvendig helsehjelp på lik linje med innbyggerne i det landet du oppholder deg i, sier Jarnæs.
Med Europeisk helsetrygdkort betaler du bare samme egenandel som borgerne der.
Men, i det øyeblikk det blir snakk om behandling på private institusjoner, gjelder ikke helsetrygdkortet.
Da er det kun reiseforsikringskortet som gjelder.
Raskest mulig
Anfinsen i Frende forsikring sier det er stor forskjell på europeisk helsetrygdkort og reiseforsikring.
– Helsetrygdkort er et bevis på at du har rett på samme behandling som innbyggerne i landet du er på reise i. Reiseforsikring sikrer at du får dekket best mulig behandling, kjappest mulig. Og at du kommer deg trygt hjem igjen etter sykdom eller ulykke uten å ta regningen selv, sier Anfinsen.
Gjeldsslave
Frende-rådgiveren sier at standarden på helsevesenet der du er kan variere fra land til land, og bygd til by:
– Med forsikring kan du få anbefaling før du reiser, og hjelp til å finne riktig behandler på stedet. Uten forsikringen kan det hende du får behandlingen du trenger, men du må dekke kostnadene selv. Her snakker vi summer som kan gjøre deg til gjeldsslave. Hvert år ser vi saker som koster millioner etter sykdom eller ulykke i utlandet, sier Anfinsen.