Det er full krisestemning blant de som driver restauranter og barer på Europas mest populære ferieøy. Og det allerede før årets sesong har kommet skikkelig i gang.
På Mallorca frykter deler av turistindustrien at kommende sesong skal bli like miserabel som fjoråret.
Da sank omsetningen for restauranter, barer og nattklubber med 20 prosent, og mange valgte å stenge før sesongen var over.
Mange tomme bord
Nå slår bransjen alarm igjen.
Starten av årets sesong viser minst like svake omsetningstall, skriver den spanske avisen Cronica Balear.
Dette til tross for at antall turister øker rekord mye også i inneværende sesong. Restauranteiere som lever av folks pengebruk, må bare konstatere at mange bord står tomme uken gjennom.
Situasjonen fra i fjor ser ut til å gjenta seg.
Spiser på rommene
Turistene på Mallorca velger å lage seg mat selv, og spise i leilighetene sine, i stedet for å gå ut og spise hver dag.
Som flysmart24 kunne fortelle om fjorårets sommer, hadde mange turister rett og slett ikke lenger råd til å spise alle sine måltider ute, og begrenset besøk på restaurant til helgene.
Selve turene – fly og hotell – har steget så mye i pris, at besøkende måtte stramme inn på andre ting under oppholdet.
«Flere som bruker mindre»
Restaurantsektoren på Mallorca kan nå melde om en nedgang i omsetningen på 20 prosent i første kvartal av 2025.
Dette gjelder også på viktige feriemål som Playa de Palma og Puerto de Pollença.
– Vi har flere mennesker, men som bruker mindre, ser det ut til, sier presidenten, Juan Miguel Ferrer i arbeidsgiverorganisasjonen CAEB Restaurant.
Han trøster seg med at omsetningen i de aller mest pressede områdene, som i hovedstaden Palma, ser ut til å kunne vise til en økning i omsetningen.
Du finner flere reisesaker på flysmart24.no