All inclusive: Fem retter som kan gjøre deg syk

Reise-eksperter advarer nordmenn mot bestemte matretter på all inclusive-hoteller i sommer. Foto: Shutterstock

Denne sommeren kommer mange nordmenn til å feriere på et all inclusive-hotell i det sørlige Europa.

En trangere privatøkonomi gjør at mange velger en ferieform der de to største kostandene er dekket inn i billetten – selve turen, samt all mat og drikke under oppholdet.

Den store skrekken for mange er imidlertid å bli syk av maten. En del av maten står ofte fremme lenge, og kan fort bli dårlig og gi sykdom.

Se opp for

Nå advarer reiseeksperter i Global Work and Travel mot sider ved all inclusive-ferieformen, som lett kan føre til matforgiftning av E. coli, og ødelegge ferieoppholdet.

Til tross for langvarige råd om å unngå is i utlandet, sier senior reisekonsulent Jessie Chambers at det ikke er drikke du trenger å bekymre deg for:

– Det er den lunkne lasagnen, advarer hun.

Tryggere enn annen mat

Chambers sier at folk flest antar at is er faren, men i virkeligheten er isen ofte tryggere enn mange buffématretter, forklarer hun.

– De fleste all-inclusive-feriesteder bruker nå filtrert vann eller flaskevann for å lage is, og minusgrader gjør det vanskelig for E. coli å overleve. Det er mye mer sannsynlig å bli syk av en kald pastasalat eller et brett med ris som har stått ute for lenge, sier Chambers.

Advarer mot fem konkrete retter

Chambers fremhever fem uventede matvarer som ofte er skyld i magesykdommer i utlandet:

  • Forhåndsskåret frukt og salat. Kan se sunne ut, men hvis de vaskes i forurenset vann, kan de spre E. coli.
  • Kokt ris og pasta – stivelsesholdig mat som står i romtemperatur er ideell for bakterievekst.
  • Kjøttpålegg og mykoster. Hvis de ikke er ordentlig avkjølt, er de en vanlig årsak til sykdom.
  • Sauser og kjøttkraft i varme brett. Hvis de ikke holdes rykende varme, blir de bakteriegrodde.
  • Kremede desserter som vaniljekremterter eller tiramisu – ser trygge ut, men kan raskt bli ødelagt i varme.

Risikoen øker

– Bufféer er praktiske. Men hvis det samme redskapet brukes på tvers av tallerkener eller brettene ikke oppbevares ved trygge temperaturer, øker det risikoen for at man pådrar seg smitte, advarer Chambers.

Ekspertenes generelle tips til dem som satser på all inclusive-opphold, er at folk bør holde seg til fersk tilberedt mat fremfor brett som ser lunkne eller urørte ut.

Skrell selv

– Velg frukt du skreller selv, som appelsiner eller bananer. Spør gjerne om isen er laget av filtrert vann eller flaskevann. Vask eller desinfiser hendene før måltider. Unngå delt serveringsutstyr der det er mulig, heter det i anbefalingen.