Nordmenn og andre europeere strømmer nå til Sør-Europa på ferie. Det er høysesong, og dette vet også kriminelle som lever av å loppe turister for verdisaker.
Hos forsikrings-selskapene renner det inn meldinger hver dag, om nordmenn som har fått eiendeler stjålet mens de har vært på tur i Syden.
Nå advarer forsikringstopp norske turister mot en ny utvikling som rammer ofrene.
Har store verdier på seg
At nordmenn ofte blir blinket ut av de erfarne i «tyveri-bransjen» er slett ikke tilfeldig:
– Nordmenn har store verdier med seg på ferie, og det er kjent for tyvene. Det gjør at de kan virke som en magnet på kriminelle, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til flysmart24.
Han er ikke i tvil om årsaken til det økende antallet tyverier, som rammer også nordmenn på tur i de populære ferielandene:
– Mange land har opplevd økonomiske nedgangstider med høy arbeidsledighet de siste årene. Det merkes igjen ved at antall tyverier og ran har økt tilsvarende, sier Voll.
Han ser også en annen tendens i populære storbyer og feriedestinasjoner som bekymrer han:
Mer brutalt enn før
– Det at det florerer med lommetyver er ikke noe nytt. Vi føler imidlertid at fremgangsmåten ofte skjer på en mer brutal måte enn før, sier Voll.
Han tenker da på ran, ofte på åpen gate. Som regel er det da unge voksne som opererer sammen.
De omringer offeret for så å true til seg klokker, vesker, mobiler og andre verdigjenstander.
– Selv om det kan være vanskelig å trekke frem en by som utpeker seg, velger Voll likevel Barcelona som en av de absolutte verstingene.
Overrasker eksperten
Voll tror at de fleste som har besøkt byen, enten har sett eller blitt gjort oppmerksom på stedets store utfordringer.
Det som også overrasker Voll er tilbakemeldinger om at tyveri og ransforsøk også skjer på dagtid, selv på plasser med mye mennesker.
– Uansett er det viktigste tipset: Blir en overfalt og ranet, la tyvene få alt de krever og ikke gjør motstand. Materielle eiendeler kan erstattes, men det kan ikke liv og helse, sier Voll.
Dette tar tyvene
Når det gjelder tyverier er mobiler på topp, men det forsvinner også mange vesker, bagger og ryggsekker.
– Grunnen er at tyvene er nysgjerrig på hva av verdi som kan finnes i disse. Og ikke sjelden så kan en mobil også forsvinne på denne måten, sammen med andre verdifulle eiendeler, forteller Voll.
Mange opplever å miste eller bli frastjålet mobilen, når de er ute på byen og har drukket alkohol.
Beste tipsene
– Det beste tipset er å ha mobilen i en god lomme, ikke i baklommen. Dessuten bør man ikke legge den igjen synlig, noe som helst sted. Det samme gjelder for damer som ofte oppbevarer den i en liten håndveske, sier Voll.
Hans klare anbefaling er å la verdifulle gjenstander, smykker og klokker, ligge igjen hjemme.
Typiske ofre er de som legger fra seg mobil og eiendeler på kafébord og utesteder uten skikkelig tilsyn, er uoppmerksomme eller går alene på gaten om kvelden.
– Mobiler og ting fra lommer og vesker forsvinner ofte på offentlige plasser med mye mennesker og stor trengsel, sier Voll.