Dobbelt så dyrt som i andre ferie-favoritter

Turister på Mallorca må betale dobbelt så mye for mat og drikke på restauranter og kaféer, enn besøkende ellers i Spania. Det viser fersk studie. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn og turister fra andre land har fått merke prishoppet i vårt mest populære ferieland i Sør-Europa.

Prisene på kaféer, restauranter og barer på flere av de mest besøkte feriemålene i Spania, har gjort at mange besøkende har valgt å droppe å spise ute for å spare penger.

På det aller mest besøkte feriemålet, Mallorca, har prisstigningen vært ekstra stor. Det har fått konsekvenser.

Dobbelt så dyrt

En fersk undersøkelse viser at prisene for et vanlig måltid her, er mer enn dobbelt så høye som snittet ellers i Spania, skriver den spanske avisen Ultima Hora.

Dette viser en studie fra landets største sparebank, Caixa Bank Research.

Her kommer det frem at kundene på Mallorca betalte 35 euro per person for et besøk på restaurant. Det tilsvarer over 400 norske kroner.

Det er altså mer enn dobbelt så mye som landsgjennomsnittet, som er på 14 euro, eller nær 170 norske kroner.

Ekstra dyrt

Forklaringen på Mallorcas utvikling er at det knytter seg ekstra utgifter til å frakte varer til øya, siden all frakt må foregå med båt.

Mallorca har også en kortere sesong enn mange andre typiske turistreisemål. Og her trekkes et eksempel som helårsreisemål som Barcelona frem.

Men i Caixa Bank ser man også en tydelig forklaring på de høye prisene. De stedene som har høyt innslag av utenlandske turister, er prisene i snitt høyere enn steder uten slik trafikk.

Som flysmart24 har skrevet, har denne prisøkningen på Mallorca ikke vært uten problemer, selv for dem med mye penger.

Dramatisk fall

For restaurant-bransjen på Mallorca har de høye prisene ført til et dramatisk inntektsfall for mange, som driver i utelivsbransjen de siste måndene.

Det at turister bruker mindre penger enn før under ferieoppholdet, har vært forklart med at utgiftene til selve reisen og hotell også har økt kraftig de senere år.

For mange har prisene nå blitt så høye, at turister flest har blitt nødt til å kutte ned på det de ellers bruker under oppholdet.

Det har ført til at det ikke lenger er en selvfølge å gå ut og spise lunsj og middag hver dag. Besøk på restauranter og kaféer begrenses nå mer til kun i helgene.