Ti ting du kan nekte å godta på restaurant

Syden-tur og restaurantkos hører sammen. Men pass på at du ikke blir lurt. Foto: Shutterstock

Å gå på restaurant i utlandet kan fort bety at du møter lover og regler som er ukjent fra de du forholder deg til her hjemme.

De fleste restauranter, også i utlandet, følger de bestemmelsene som gjelder i deres markeder.

Men ikke alle. Noen tar seg til rette og innfører egne regler, noe de ikke har anledning til.

Godta vilkår

Det kan for den besøkende få økonomiske følger. Når gjestene blir nødt til å godta vilkår for å spise og drikke som utestedene rett og slett ikke har anledning til.

Derfor har Spanias største forbrukerorganisasjon, Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), rykket ut med en melding som skal hjelp forbrukerne.

Her lister OCU opp ti forhold som den har fått melding om skjer. Men som organisasjonen kan slå fast ikke er i henhold til spansk lov.

Krav på fysisk meny

1. Du har krav på fysisk meny. I Spania, som vi har sett også på norske restauranter, har mange begynt å legge ut menyen kun i form av en QR-kode. Koden må man skanne med mobilen. Barer og restauranter må ha fysiske menyer eller prislister synlige i sine etablissementer, ellers kan de bli gjenstand for sanksjoner for manglende informasjon.

2. Noen restauranter opererer med priser uten merverdiavgiften på 10 prosent, for å lokke til seg kunder. Dette er heller ikke lov. I Spania heter momsen IVA. Pass på at den er inkludert på prislisten.

Å betale med kontanter

3. Restauranten nekter å ta imot kontanter. I likhet med her hjemme har restaurantene plikt til å la deg betale med kontanter.

4. Noen restauranter forsøker å jekke opp regningen med å kreve betaling for noe som det ikke er opplyst om koster ekstra. Dette kan for eksempel være poteter som plutselig blir en egen sum på regningen. Det som ikke er avtalt og presisert, skal du heller ikke betale for.

5. Som en forlengelse av forrige punkt: Alle restauranter er pålagt å tilby gratis vann fra springen til kunder som ber om det.

Ber deg om tips

6. Tvinger deg til å tipse. Som i Norge er det ingen som kan kreve dette. Selv om du blir møtt med et felt på regningen som er ment for tips. Du kan med god samvittighet droppe dette, hvis du ikke ønsker å tipse.

7. Alle trenger ikke bestille det samme fra menyen. I den senere tid har det dukket opp eksempler der restaurantgjester har blitt møtt med krav, om at alle må spise den samme retten. Dette er det ikke anledning til.

Ekstra gebyr

8. Noen produkter kan være så ukurante at restauranten ikke priser den med en fast sum. Men oppgir at «prisen er i henhold til det lokale markedet.» Dette er ikke direkte ulovlig, mener OCU, men restauranten bør opplyse om det, hvis prisen er uvanlig høy.

9. Ekstra gebyr for reservasjon: Det er lov å ta depositum. Men noen krever også et tillegg kun for å reservere. Det er ikke lov.

10. Manglende spesifisert kvittering: Alle produkter du skal betale for, skal være tydelig oppført på regningen.