UD med klart råd til nordmenn: – Reis hjem, hold dere i Norge

Utenriksdepartementet advarer nå nordmenn om å reise ut av landet. Foto: Avnor

Flyselskaper i Europa kutter på harde livet for å overleve korona-krisen. En av Europas flygiganter regner med at sju av ti fly står på bakken snart. – Det blir bare verre, sier flyanalytiker.

Nå har Utenriksdepartementet gått ut met et generelt varsel til nordmenn.

Meldingen er dramatisk:

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendig til alle land. Årsaken er økningen i utbredelsen av korona-viruset internasjonalt og den vanskelige situasjonen for mange reisende, heter det i meldingen lørdag fra UD.

Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april.

Det er økende smittetall for korona-viruset i mange land og situasjonen i land som opplever større utbrudd av viruset endrer seg fort og er uforutsigbar.

– Land kan svært raskt innføre reiserestriksjoner, tvungen karantene ved innreise fra land med korona-virus, og grenser kan bli stengt, flyavganger kansellert eller andre tiltak iverksettes. Utenriksdepartementet oppfordrer alle norske borgere som er på reise i utlandet om å vurdere å reise hjem så snart som mulig, på en trygg og rolig måte, i samråd med sitt reise- eller flyselskap. Norske borgere som bor fast i utlandet bør forholde seg til lokale myndigheters råd og veiledning. Helsesystemene i land med smitteutbrudd opplever stor belastning. Når situasjonen endrer seg så raskt, er det riktig å gi dette rådet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Kommer seg ikke hjem

Nordmenn som er på reise i utlandet kan nemlig lett havne i den situasjonen at de rett og slett ikke kommer seg hjem fordi flytilbudet nå blir barbert ned til et absolutt minimum.

Flyselskapene blør fordi så få reiser, mens utgiftene deres ennå er for høye.

Stanser flyvninger

Flere selskaper – deriblant ungarske Wizz Air, Turkish Airlines og Pegasus – stanser sine flyvninger til Norge. De to tyrkiske fordi Tyrkia har forbudt flyvinger til ni europeiske land, deriblant Norge.

Selv hos de flyselskapene med mest penger på bok er det nå en hektisk aktivitet for å dra ned trafikken så mye som mulig.

Lufthansa sendte fredag kveld ut en melding der selskapet tar høyde for at det blir nødvendig å kutte opptil sju av ti avganger i et håp om å tette tapssluket.

Billettsalget stuper

Det har oppstått som følge av at billettsalget har stupt mens utgiftene ennå er for høye. For flyselskapene er det livsviktig å få bedre harmoni mellom fallende trafikk og fly som fortsatt går i rute, men som har mange tomme seter.

– Dette vil bare fortsette og snart står de fleste fly på bakken. Det blir meget begrenset mulighet for reise til og fra Norge de neste to ukene. Så nå får vi se hvordan situasjonen utvikler seg, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til flysmart24.no.

Kan ta tid å komme hjem

Derfor mener han at det er mange grunner til å holde seg hjemme i Norge og ikke reise til utlandet den nærmeste tiden.

– Situasjonen vil mest sannsynlig eskalere og det vil gjøre reisesituasjonen meget uoversiktlig og uforutsigbar. Det er bare å holde seg hjemme. Og de som er ute bør komme seg hjem, om mulig. Dette kan det ta 5-6 uker å få under kontroll, hvis vi ser på hva som skjedde i Kina, sier Elnæs.