Landet med verdens største passasjerfly for siste gang

Verdens største passasjerfly, Airbus A380, forlater hangaren i Frankfurt. Nå har selskapets super-jumboer fløyet for siste gang i Lufthansas tjeneste. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som vil oppleve å fly med verdens største passasjerfly, Airbus A380, har fått en mulighet mindre. Nå har Lufthansa parkert alle sine 14 super-jumboer. De skal neppe i luften igjen for den tyske flygiganten. – De er for dyre i drift, mener norsk analytiker.

Det tyske selskapet er at av tre europeiske flyselskaper som har brukt A380-flyene. I tillegg til Lufthansa har også Air France og British Airways flytypen i sine flåter. Også Air France skal parkere alle sine etter hvert.

Søndag morgen klokken 06.14 landet et A380-fly fra Bangkok på flyplassen i Frankfurt. Landingen skjedde etter en 11 timer lang flyving. Den ble samtidig det som bladet Der Spiegel omtaler som «siste planlagte flyvning» for Lufthansas flåte av 14 A380.

Flyet, med 509 seter om bord, bærer navnet «Delhi.»  Det hadde med seg 459 passasjerer og en besetning på 24 hjem til Tyskland. Korona-krisen har fjernet det meste av markedet også for store passasjerfly. Lufthansa har ingen planer om å bruke A380 mer, skriver bladet.

Uegnet flytype

Lufthansa har i lengre tid planlagt utfasingen av A380-flyene. Selskapet hadde derfor, før korona-krisen slo til, avtalt med den europeiske flyfabrikken Airbus å returnere seks av flyene i 2022 og 2023. Siden har selskapet besluttet å legge ned all produksjon med denne flytypen.

I likhet med andre flyselskaper har det vist seg at dette kjempeflyet var totalt uegnet i dagens konkurransemarked for langdistansefly. Med fire motorer er den en drivstoffsluker, og er ellers betraktet som dyrt å holde i drift.