Her er de nye reglene du må forholde deg til på flyreisen

Nå er det også utarbeidet veileder om hvordan reisende og ansatte skal opptre om bord. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det blir flere nye prosedyrer å forholde seg til for de som skal ut og fly i de nærmeste månedene. Den nye veilederen fra Folkehelseinstituttet (FHI) inneholder krav til selskapene om tiltak som må innføres for å hindre korona-smitte.

De nye kravene vil gjelde for flyvninger med SAS, Norwegian og Widerøe. De gjør at passasjerene må innrette seg etter prosedyrer som bryter med de vi i dag er vant til.

Eksempelvis, etter en helt vanlig flytur som nettopp er over og flyet har parkert ved terminalen:

Normalt vil store deler av passasjerene reise seg og henter frem klær og vesker fra bagasjehyllene straks flyet har parkert og lysskiltet med «fest setebeltet» er slått av. Det blir det slutt på. Når setebelte-plingen lyder skal alle reisende heretter bli sittende i sine seter.

Skal tømmes forfra

Dette mener helsemyndighetene vil hindre smitte. Flyet skal heretter skal tømmes forfra. Det skal skje rad for rad.

Motsatt blir det når flyet skal fylles, da er det de som sitter bakerst som skal gå om bord først. Slik, mener myndighetene, vil det være minst fare for at det oppstår fysisk kontakt mellom passasjerene.

Om plassering: Det er tidligere kjent at FHI har anbefalt at flyselskapene blokkerer midtsetet for å hindre at passasjerene sitter for tett. Kun reisende som tilhører samme husstand kan bruke hele seteraden.

Om service: FHI anbefaler også at det er minst mulig kontakt mellom de kabinansatte og passasjerene. Kontakt kan også hindres for eksempel ved at ansatte betjener kun en del av kabinen. Selskapene blir bedt om å unngå matservering, og heller dele ut porsjonert mat og drikke på forhånd eller under flyreisen.

Om ansattes opptreden: Veiviseren anbefaler at ansatte skal holde god avstand til de reisende ved ombord- og ilandstigning.

Om håndbagasje: Begrens bruk av håndbagasje som ikke kan plasseres under setet for å unngå at passasjerer krysser hverandre for å plassere bagasje.

Om toalettbruk: Passasjerer oppfordres til å bruke nærmeste toalett, og kø ved toaletter bør unngås. Ett toalett bør reserveres for ansatte, mener instituttet.

Om behov for assistanse: For passasjerer med behov for assistanse er det viktig at den ansatte vasker eller desinfiserer hendene før og etter kontakt med den som skal ha assistanse. Smittevernutstyr vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Om bussing etter flyreisen: Ved busstransport til og fra flyet, bør det sikres tilstrekkelig kapasitet slik at anbefalt avstand kan opprettholdes. Busstransporten må også organiseres godt.

Om mistanke om korona-smitte: Passasjeren skal holdes adskilt fra de andre reisende med minimum en meters avstand, vanligvis to seterader i alle retninger. Vedkommende skal påføres medisinsk munnbind så raskt som mulig. Ved behov bør den reisende følges opp av kun en kabinansatt som ikler seg egnet smittevernutstyr.