Korona-krisen skremmer ikke – folk vil ut på reise igjen

Har korona-krisen ført til at folk har blitt skremt fra å reise? Nei, viser ny undersøkelse. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Korona-krisen har satt flyselskaper på bakken, stengt turistanlegg verden rundt og fått flyplasser til å fremstå mer som lagerplass for fly enn som travle knutepunkter.

Årsaken er at etterspørselen etter reiser og flybilletter har stupt på grunn av de strenge smitte-tiltakene. Men dette har ikke skremt folk fra å ville reise.

Det viser en omfattende undersøkelse som det internasjonale reisenettstedet InsideFlyer har gjort i ni land, deriblant Norge.

Klar til å reise igjen

Den viser at 59 prosent av de spurte sier at de er klare til å bestille nye reiser for høsten og vinteren. Svært mange reiseoperatører tilbyr nå rause avbestillings-betingelser. Dette er viktig for folks lyst til å kjøpe nye reiser:

Forutsetningen for den positive holdningen er nemlig at flyselskap og hoteller er villig til å gi full refusjon om reisen avbestilles.

Bare halvparten så mange, 3o prosent, svare at de første ville bruke penger på reiser igjen når man var helt sikre på å kunne gjennomføre reisen.

Bruker mye tid på reise

Undersøkelsen er gjennomført på nettet. Mer enn 27 000 reisende har blitt spurt om deres forventninger til reiselivsbransjen, og deres vilje til å støtte opp bransjen gjennom koronakrisen.

InsideFlyer, som også har en norsk nettside, henvender seg til publikum som både er mye på reise og som driver en omfattende reiseplanlegging. Der er man ikke overrasket over den sterke viljen til å ville ut på tur så snart det er forsvarlig:

– Selv om reiseaktivitet for øyeblikket er på et bunnivå, viser undersøkelsen at kundene fortsatt har et sterkt ønske om å reise, sier Amy Riedeman, som er global markedsføringssjef for InsideFlyer.

Oppdemmet behov

Hun tror ikke det vil ta veldig lang tid før folk er på vingene igjen når tiltakene lettes på:

– Vi tror dette oppdemmede behovet vil føre til at etterspørselen vil være like stor som tilgjengeligheten når restriksjonene oppheves og man igjen kan reise som normalt. De kommer til å fly igjen så snart de kan. Gitt de begrensningene som nå foreligger regner vi med at etterspørselen vil øke i takt med at myndighetene lemper på restriksjonene. Dette innebærer at det vil komme en periode med kun de aller mest nødvendige reisene. Så er vi tilbake til normalen, sier hun i en pressemelding.

Har fått reise avlyst

Over 80 prosent av de spurte sier at én eller flere reiser har blitt avlyst som en konsekvens av covid-19, eller at en av deres reiser fram mot sommeren har blitt påvirket.

Undersøkelsen er utført mellom 6. april og 17. april 2020 på InsideFlyers nettsider i Tyskland/Østerrike/Sveits, England, Nederland, Sverige, Norge, Danmark og Nord-Amerika.

Totalt 27 481 personer har deltatt i undersøkelsen.