Datoen satt for SAS’ åpning av New York-ruten

SAS venter på å komme i gang med sin direkterute fra Oslo til New York. Foto: SAS

SAS har lagt seg i venteposisjon for å gjenoppta flyruten mellom Oslo og New York. Selskapet hadde opprinnelig håpet å komme i gang igjen i mai med non stop-forbindelsen, men har nå endret dette tidspunktet nok en gang.

Nå operer selskapet med en gjenopptakelse den 3. juli, og da med en forsiktig start. Ruten skal etter planen da flys bare to ganger i uken, på onsdager og lørdager, Retur torsdager og søndager.

– Det er svært gledelig for SAS at vi nå kan gjenoppta interkontinentale direkteruter med en  attraktiv rutetabell fra Oslo. Mange gleder seg til å besøke slekt og venner i USA og våre kunder har etterspurt nettopp denne ruten. New York-ruten blir også viktig for norsk fiskeeksport, sier konserndirektør og norgessjef Kjetil Håbjørg.

Samme tider

Da SAS i februar besluttet å gjenoppta hele 180 korona-stengte ruter, var en gjenåpning av ruten mellom Gardermoen og Newark på listen. På det tidspunktet så det ut for at SAS kunne komme i gang igjen med USA-ruten allerede fra slutten av mars.

Det viste seg å være for optimistisk, og ruten ble derfor utsatt til i mai. Nå er oppstarten utsatt igjen, og nå opererer altså selskapet med en forsiktig start fra den 3. juli.

Ruten vil få samme avgangstider som før. Det forlater Oslo Lufthavn klokken 11.20 og lander 13.15 lokal tid. Så returnerer det klokken 18.55 amerikansk tid, og lander på Gardermoen neste dag klokken 08.20.

Stort fly

Selskapet skal fortsatt bruke en av sine Airbus A330-300 fly på ruten. Dette er en velegnet flytype for Norge-ruten siden den har stor lastekapasitet, og plass til tonnevis av sjømat for eksport til USA.

Mens mange Europa-ruter enten allerede har kommet i gang eller står foran en gjenåpning, regner flyekspertene med at de rutene som kommer sist i gang igjen er de oversjøiske rutene.

Disse er avhengige av stabilt store passasjervolumer, og med en smittesituasjon som er langt fra avklart, regner man med at en vesentlig del av markedet vil være avventende til å reise over kontinentene igjen.

Dessuten er man i Norge avhengig av at USA gir klarsignal for mer normal innreise igjen. Her har det ikke kommet noen nye signaler som gir grunnlag for ruteoppstart ennå.

Flere ruter i gang

Derimot er SAS i gang for lengst med flere av sine USA-ruter fra København. Det dreier seg om rutene til New York, Washington, San Francisco og Chicago.

Like før påske ble det også besluttet å gjenoppta ruten til Los Angeles, den skal starte fra 15. mai igjen. Den skal flys tre ganger i uken, og også her er det store mengder norsk sjømat til USA som er en viktig finansieringskilde for ruten.

Los Angeles er, ved siden av Miami, en viktig innfallsport for norsk sjømateksport til Nord-Amerika.