På full fart mot gjenåpning etter kraftig smitte-nedgang

Portugal går lysere tider i møte med laveste smitte blant EU-landene. Foto: TUI

Det har skjedd to vesentlige endringer i smittebildet i Europa og som berører reisemulighetene for oss nordmenn. Island har fra fredag gått fra å være gult land til å bli rødt. Det andre er at Portugal er på full fart den motsatte veien.

Portugal, et populært ferieland for mange nordmenn, har i løpet av bare få uker klart å slå ned smitteomfanget og er nå blitt et av de land i Europa med minst smitte.

Best i klassen-posisjonen kommer ikke overraskende. Flysmart24 har gått gjennom utviklingen de siste ukene og den viser at Portugal har vært EU-landet med minst smitte nå fire uker på rad nå.

Utelivet åpner igjen

På den siste oversikten fra den europeiske smittevern-oversikten fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), ligger Portugal nå nede på 55 smittede per 100 000 innbyggere.

For portugiserne har den bedrede situasjonen endret tilværelsen etter flere måneder med lockdown: Fra denne uken har folk igjen kunne trekke ut på uterestauranter, og nyte våren og varmen i det fri. Dog med fortsatt smittevern-begrensende tiltak.

Det er bare åtte uker siden situasjonen var en helt annen, kritisk og dramatisk:

Kan bli opphevet

Landet opererte med 1 429 smittede og lå i Europa-toppen blant smitteverstingene. Siden begynnelsen av februar har det så skjedd en rask bedring, og slik at man nå er nede på 55 smittede.

Dette er fortsatt høyt over det kravet Folkehelseinstituttet (FHI) krever for å endre landets status fra rødt til gult, men fortsetter utviklingen i Portugal slik som de siste ukene vil det ikke ta lang tid før reiserådet til landet blir opphevet.

FHI krever at smitteomfanget er under 25 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene for å endre status fra rødt til gult. Derfor vil de som i dag reiser til Portugal, måtte i karantene ved retur Norge.

Øker igjen i Spania

For nabolandet Spania er situasjonen langt fra like lys. Etter å ha hatt en nedadgående tendens gjennom flere uker på senvinteren, har situasjonen nå snudd igjen.

Selv om det langt fra er til samme høye nivå som i fjor, ligger landet denne uken på 174 smittede per 100 000 innbyggere. Smitte-tallene går feil vei, og blir fult tett av landets helsemyndigheter. Så langt ser det ikke ut til at de økende tallene har gjort at det strammes inn på smittevern-tiltakene igjen.

Situasjonen i Spania er uansett mye bedre enn for få måneder siden. Da lå landet på smittetoppen i Europa, nå ligger det i det nederste sjiktet av landene.

Mindre smitte enn i Norge

Når Spania operer med 174 smittede, er det greit å sammenligne med Norge – vi operer med 218 smittede på den samme listen.

I et annet populært ferieland for oss nordmenn – Frankrike – har smittesituasjonen forverre seg enda mer enn i Spania. Landet lå for en måned siden høyt på listen over land med mye smitte, på 444 smittede per 100 000 innbyggere.

Denne uken har smitteomfanget økt til 801 smittede, her snakker vi altså om nær en fordobling på bare noen få uker.

Hellas, som også var en av de beste landene i Europa, sliter også og har nå 357 smittede per 100 000, mens Italia har 489 smittede.