Reiselysten tilbake – flybillettsalget doblet på to uker

Salget av flybilletter har økt markant de senere ukene, og skjøt ytterligere fart etter at åpningsplanen ble kjent denne uken. Foto: Avinor

Nordmenns reiselyst har blitt vekket på nytt. Planen om en gjenåpning etter den langvarige korona-nedstengingen har gjort at salget av flybilletter nå virkelig tar av. Hos Finn Reise har det vært en dobling i billettsalget de siste to ukene, og salget har fått et kraftig oppsving etter at åpningsplanen kom denne uken.

Planen åpner for mer reising i innlandet fra mai, og mer til utlandet fra i midten av juni. Dette er signaler som mange nordmenn har reagert spontant på, og bestiller ferietur – først og fremst til de populære feriemålene langs Middelhavskysten.

I løpet av juli kan reisemulighetene økes enda mer, hvis opptrappingsplanen kan gjennomføres slik den har blitt presentert. Da kan vi være tilbake til en mer normal tilværelse, og med normale reisemuligheter.

Nå øker salget

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, sier til flysmart24 at det har det skjedd en markert endring i etterspørselen nå og at selskapet har merket denne tendensen de siste ukene for reiser i sommersesongen.

Det er spesielt reiser til typiske feriemål i Søre-Europa som nå har skutt fart. Tiden da innenriks dominerte og folk ikke våget å bestille reiser sørover i Europa, er over.

– Nå ser SAS også økt etterspørsel etter reiser til destinasjoner rundt Middelhavet. Bookingen til Sør-Europa har økt, og vår gjennomgang viser at Alicante, Malaga og Nice er de mest populære destinasjonene rundt Middelhavet i sommer, sier Eckhoff.

Dette topp-listen

Mens selskapet til høsten ser en større dreining mot Gran Canaria og Alicante i Spania, og Alanya i Tyrkia er det I sommer er det mange tradisjonelle reisemål som dominerer.

De ti mest bookede reisemålene er da Stockholm, Alicante, Malaga, London, Brussel, Reykjavík, New York, Nice, Frankfurt og Aten.

Hos landets største uavhengige søkemotor, Finn Reise, kan man bekrefte en plutselige salgsøkning. Her skvatt salget opp med 75 prosent i løpet av de to siste ukene.

Beste uke

I denne uken, da åpningsplanen kom, fortsatte en salgsveksten. Tendensen holder seg også med at en stadig større andel av solgte billetter er reiser til utlandet.

Inneværende uke kommer ut som den nest beste i år når det gjelder salg av flybilletter.

– Det vi ser nå er en jevn og markant økning. Dette er entydig positive tall, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24. Han minner om at veksten stadig kommer fra et lavt nivå, men at utviklingen nå er helt klart entydig positiv.

Hos Finn Reise er det omtrent samme topp-liste som den SAS operer med, men der også reisemål som Bangkok, Istanbul og Gran Canaria er med.

Dette er landene

Når Finn Reise legger frem listen over hvilke land som er mest etterspurt som reisemål, ligger Norge på topp. Men så følger Spania, Thailand, Tyrkia og USA deretter.

– Innenlands topper topper reiser til Bodø, Tromsø og Narvik listen, sier SAS’ John Eckhoff.

Innlandstrafikken hard vært den bærende for flyselskapene stort sett hele tiden etter at korona-krisen slo ut luftfarten i mars i fjor. Mens reiserestriksjoner har gjort det vanskelig å reise selv mellom land i Skandinavia, har den innenlandske trafikken vært holdt i gang også med statlig oppkjøp av ruter.

Staten har betalt SAS og Norwegian for å operere et antall minimums-ruter. Denne ordningen har nå opphørt.