– Dette er tall vi ikke har sett siden før korona-krisen

Gran Canaria er i skuddet som alltid, og Puerto de Mogan er et av nordmenns favoritt-reisemål på den spanske ferieøya. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn ser ut til å ha fått det startskuddet som var nødvendig for å tro på at det igjen skal bli mulig å reise ut av landet på ferie igjen. Salget av pakkereiser til Syden har gjort et plutselig og tydelig hopp den siste uken, etter at det har blitt mer og mer klart at det nå går mot en gjenåpning av det korona-stengte Norge og Europa.

Både hos charterselskapet TUI og Finn Reise viser salgstallene det samme den senere tiden – salget har tatt seg kraftig opp over hele landet.

Utviklingen betraktes som et gjennombrudd etter at Syden-markedet har ligget mer eller mindre i dvale siden mars i fjor.

Slutten på reisetørken

For Finn Reise har salget av pakkereiser økt med 54 prosent de siste dagene:

– Dette er tall vi ikke har sett siden før korona-krisen. Selv om dette skjer fra et lavere nivå enn før, er det ingen tvil om at nordmenn igjen har fått lysten på en ferietur til Middelhavet igjen, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Berge sier at det er Utenriksdepartementets reiseråd som har styrt salget i hele pandemien. Derfor tror han at det er den nye gjenåpningsplanen som har fått nordmenn til å ikke bare ønske å reise igjen, men også faktisk kjøpe billetter.

– Nå ser vi kanskje slutten på reise-stoppen som pandemi-situasjonen har ført til i over et år, sier Berge.

Klare favoritter

Det er nemlig lite eksotiske reiser som ligger på 5 på topp-listen hos Finn, men kjente slagere som har høy etterspørsel år etter år. Det er de tre store ferielandene for pakkereiser som dominerer – Spania, Hellas og Tyrkia:

  1. Gran Canaria
  2. Kreta
  3. Rhodos
  4. Antalya
  5. Tenerife

Gran Canaria er normalt mest populært blant nordmenn som høst- og vinterreisemål. Det spesielle med Gran Canaria nå er at øya ikke bare peker seg ut som salgstopp for pakkereiser, kan Terje Berge avsløre:

– Vi har sett et plutselig og enestående hopp i salget også av kun flybilletter til Las Palmas i det siste. Jeg er litt usikker på hva akkurat dette skyldes, men mest trolig har det sin forklaring i at mange nordmenn har eiendom der nede og ser endelig en sjanse til å få sett til og brukt de nå, sier Berge.

Barnefamiliene kommer

TUI melder nå ut at den største andelen av de reisende ønsker å reise til utlandet fra og med september.

– Nå ser det ut til at salget av Syden-reiser virkelig begynner å ta fart. Vi opplever vekst over hele landet, og nå som også barnefamiliene sikrer seg sydenferien, anser vi det som en viktig tendens og noe som befester den positive trenden, sier Nora Aspengren som er kommunikasjonssjef i TUI.

TUI har, som alle konkurrentene, tilbudt en utvidet avbestillingsordning denne sommeren på grunn av den usikre situasjonen både i Norge og i ferielandene. Hos TUI er det de greske øyer med Kreta, Rhodos og Samos som er de mest populære reisemålene.