Snart blir det en forandring på flyturer i Norge

Salg av mat og drikke på fly i Norge har vært stanset under pandemien. Nå kan det bli en endring på det. Foto: SAS

Flyreisende kan sånn smått begynne å forberede seg på at det kan bli litt hyggeligere å fly i Norge igjen. I tråd med at det norske samfunnet åpnes gradvis etter de strenge korona-tiltakene, vil detter hvert også åpnes for vanlig service på fly.

Det betyr at reisende etter hvert vil få tilbake den vanlige servering av mat og drikke på flyvningene også innenriks. Den har vært stengt siden korona-utbruddet i mars i fjor etter som både SAS og Norwegian på eget grunnlag bestemte seg for å innstille alle kabinservice.

Pressesjef John Eckhoff i SAS bekrefter overfor flysmart24 at serveringen er tilbake om ikke så lenge:

Minst mulig kontakt

– Uten å tidfeste det, så er svaret ja, sier han.

Det er regjeringens gjenåpningsplan som fører til at det kan vanke både mat, kaffe, mineralvann, øl og vin på flyturene etter hvert.

SAS forsøkte riktignok å gjenåpne normal innenriks servering fra salgsvogner igjen før jul i fjor. Det ble med tanken. Selskapet snudde etter hvert og bestemte seg for å opprettholde begrensningene.

Beslutningen om å fjerne salgsvognene har ikke vært et pålegg fra myndighetene, men gjort fordi selskapene med serveringsopphør ønsket å redusere kontakten mellom ansatte og passasjerer.

Ønsker å åpne

Nå er det imidlertid lys der fremme etter som landet nå har startet innledningen på slutten på pandemien, med en ny åpningsplan for samfunnet:

– Per nå er det ikke tatt noen nye avgjørelser om servering på norsk innenriks. Vi vurderer fortsatt situasjonen, og ønsker selvsagt å tilby mat og drikke om bord så snart smittesituasjonen tillater det. Signalene fra norske myndigheter vil også være en viktig del av denne vurderingen, sier Eckhoff.

Signalene er nå at stadig mer skal gjenåpnes, og det skal skje i flere etapper. På sensommeren skal ha noe bortimot en vanlig tilværelse.

Usikkert hos Norwegian

Hos Norwegian er det knyttet usikkerhet rundt tidspunktet for gjeninnføring av servering på innenriks. Norwegian har så å si kun fløyet innenriks de senere månedene, og har derfor hatt full salgsstans i kabinen.

– Vi tilbyr for øyeblikket ikke mat- og drikkeservering om bord, og vi anbefaler gjestene å forberede seg på forhånd ved å ta med seg litt drikke og eventuelt noe å bite i på reisen. I Norwegian forholder vi oss til enhver tid til myndighetenes retningslinjer og anbefalinger, og vi justerer tilbudene i henhold til eventuelle endringer fortløpende. Per i dag har vi denne midlertidige løsningen til 1. juni 2021, opplyser kommunikasjonsrådgiver Eline Skari til flysmart24.

Klar advarsel

Både hos SAS og Norwegian åpner man for å ta med seg mat og drikke selv om bord, men hos SAS er det en klar forutsetning at dette ikke omfatter alkoholholdige drikker.

Hos SAS er det også gitt eksempler på mat som passasjerene har anledning til å ta med seg om bord. Det gjelder snacks som en sjokoladebar eller en sandwich. Det er imidlertid ikke anledning til å ta med seg salater eller take away-måltider.

Folk blir også gjort oppmerksom på at de kan ta av seg munnbindet mens de spiser, men må sette det på igjen så snart måltidet er over.