Ingen nåde for reisende fra land utenfor Europa

Det er smittenivået i avreiselandet som avgjør om ankommende til Norge må i hotellkarantene eller ikke. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norske myndigheter har så langt i pandemien konsentrert seg om reisende til og fra land i Europa når ordningen med karantene-hotell har vært gjennomført.

Reisende som har ankommet Norge fra land utenfor Europa har uten unntak måttet oppholde seg på hotell, selv om de kommer fra land og med lavere smitte enn mange land i Europa.

Slik vil det også være i fremtiden, bekrefter Folkehelseinstituttet (FHI) overfor flysmart24, selv om mange reisende har etterlyst nye regler basert på nye og lavere smittetall også for land utenfor Europa.

Er avgjørende

I dag er regelen slik at reisende fra land utenfor Europa skal være på karantenehotell i hele karanteneperioden frem til negativ test tidligst etter sju døgn.

– Det stemmer at det ikke jobbes med en liste for land utenfor EØS/Schengen når det gjelder karantenehotell og at disse må på karantenehotell, sier lege Helena Niemi Eide ved FHI.

For Europa, inkludert EØS og Storbritannia, er situasjonen annerledes. Her utarbeider FHI nå en oversikt hver uke over smittesituasjonen i de enkelte landene.

Denne oversikten avgjør om en reisende inn til Norge skal kunne ta karantenen hjemme eller må på hotell.

Ingen bønn

De som kommer fra land med mer enn 150 smittede per 100 000 innbyggere, og der mer enn 4 prosent av testene er positive, må på karantenehotell.

En slik oversikt fins ikke for land utenfor dette samarbeidet. Derfor er det ingen bønn for de som kommer fra land eller områder som ikke står på listen – de blir kjørt til hotell nær flyplassen for å tilbringe lovbestemte karantenedager der.

Lege  Helena Niemi Eide sier at FHI har et pågående oppdrag om å vurdere innreise fra EUs tredjelandsliste.

– Men det går ikke på karantenehotell spesielt. For å gjøre vurderinger av den typen må det komme som oppdrag fra Helsedirektoratet, sier Niemi.

Ingen konkrete planer

Hos Helsedepartementet er det heller ingen løfter om å se på karantene-situasjonen for reisende fra land utenfor Europa med det første.

Når flysmart24 spør departementet om det vil gi FHI i oppdrag å se på situasjonen for denne gruppe reisende, svarer pressevakt Tone Hertzberg slik i en epost:

– Dette er et av mange spørsmål rundt innreise som vil kunne bli vurdert fremover. Dersom det kommer endringer, vil det bli varslet på vanlig måte via en pressemelding eller pressekonferanse.

Ble endret

Bestemmelsene rundt karantenehotell ble sist endret i siste halvdel av mai.

Til da hadde reglene et skarpt skille mellom de som hadde vært på en nødvendig eller unødvendig reise i EU/EØS-området. De som kunne dokumentere at de hadde vært på en nødvendig reise, slapp hotellkarantene.

Nå gjelder regelen at det er smittesituasjonen i landet man kommer fra som avgjør karantene-spørsmålet.

De som kommer fra land med såkalt lav smitterisiko kan ta karantenen hjemme. Alle andre må på hotell.