Venter ikke på korona-sertifikat – gir dekning i røde land

Folk som reiser til røde land kan nå få forsikring også mot korona-skader i røde land i Europa. Foto: Jose Guillen

Flere forsikringsselskaper løser nå opp på den konsekvente holdningen mot å la reiseforsikringen gjelde i såkalte røde land i Europa. De vil ikke vente på at Norge skal komme med sitt vaksine-sertifikat.

Holdningen hos selskapene var inntil nå klar:

Så lenge landet er rødt og myndighetene advarer mot å reise, gjelder ikke forsikringen for skader knyttet til covid-19.

Så, for et par uker siden var Europeiske det første selskapet som fjernet denne bestemmelsen og åpnet for å reise-forsikre kundene fullt ut også i røde land.

Følger etter

Nå kommer forsikringsselskapet Tryg etter, som fra i dag tirsdag av legger opp til samme policy som Europeiske.

Dette bekrefter kommunikasjonssjef Ole Irgens i selskapet overfor flysmart24:

– Ja, fra 1. juni gjelder reiseforsikringen som vanlig til EU, Schengen og Storbritannia, uavhengig av reiseråd og vaksinestatus. Vi anbefaler på generelt grunnlag at reiseråd og anbefalinger følges. Likevel er det kunder som kan ha svært legitime grunner for å reise. Vi ønsker ikke å legge en hindring for disse kundene, så lenge vi føler oss trygg på at vi kan hjelpe kunden hvis uhellet er ute, sier Irgens.

Han presiserer at reiser til andre land dekkes hvis reiserådet er opphevet på avreisetidspunktet.

Dette er rådet

– Det vil si at man ikke har dekning dersom landet er rødt. Vi anbefaler imidlertid at man følger reiserådene, vurderer nødvendigheten av reisen og at man setter seg inn i situasjonen i det landet man skal reise til, og at man holder seg oppdatert på lokale myndigheters retningslinjer, sier Irgens.

På spørsmål om hvorfor Tryg nå endrer sin praksis og dekker reiser på tross av reiserådene, sier han:

– Et reiseråd er en anbefaling, ikke et forbud. Årsaken til at reiserådet er forlenget til 1. juli er, slik vi oppfatter det, praktiske utfordringer relatert til dokumentasjon og vaksinepass. Vi forstår det slik at reiserådet innenfor EU og Schengen først og fremst er begrunnet med risiko for å bringe smitte tilbake til Norge – og ikke til risiko for den enkelte ved å reise, sier Irgens.

Bedre situasjon

Selskapet mener at situasjonen i Europa er bedre og kapasiteten i helsevesenet er ikke like utfordrende som tidligere.

– Vi tror og håper at det i stor grad er nødvendige reiser som vil bli gjennomført, selv om reiseforsikringen nå vil gjelde, sier Ole Irgens.

 Tryg gjør oppmerksom på at reiseforsikringen ikke omfatter merutgifter som følge av innreiserestriksjoner, karanteneplikt eller andre retningslinjer fra utenlandske myndigheter.

Heller ikke reisekarantene ved hjemkomst til Norge, eller transportforsinkelser som følge av stengte grenser eller andre tiltak fra utenlandske myndigheter.