Advarer – kan bli åtte timers køer på flyplassene

IATA frykter endeløse køer på flyplassene når trafikken tar seg opp igjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Lei av køer på flyplassene? Når trafikken tar seg opp igjen kan det bli verre enn noen gang. Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA sender nå et skremmeskudd inn i europeisk luftfart. og frykter endeløse køer og venting på flyplassene i tiden fremover.

IATA mener luftfartsmyndighetene og regjeringene må reagere raskt, hvis ikke vil det ende med flyplasskaos når grensene åpner og trafikken tar seg opp igjen, heter det i en vurdering organisasjonen har publisert.

IATA frykter at det i verste fall kan bli opptil åtte timers kø for å sjekke inn og reise på de store flyplassene, hvis ikke forholdene blir lagt til rette for at trafikken kan passere gjennom alle smittevern-tiltakene på en smidig måte.

Vente, vente, vente

Allerede nå, med opptil 70 prosent redusert trafikk, operer flyselskapene med opptil tre timers ventetid.

IATA frykter at dette tallet vil øke til opptil åtte timer når trafikken er tilbake til normalen. Flaskehalsene vil bli innsjekking, sikkerhetskontrollene og grensekontroller.

Det store problemet IATA peker på er de planlagte korona-sertifikatene, som skal foreligge både i papirutgave og digitalt, og som skal gi en enklere reise mellom stater.

Aksepterer ikke

IATAS generaldirektør er Willie Walsh. Den tidligere sjefen i selskapet som eier bl.a. British Airways og Iberia mener myndighetene må reagere raskt:

– Ingen vil akseptere slike ventetider ved innsjekking eller for grenseformaliteter. Vi må automatisere kontrollen av vaksine- og testsertifikater før trafikken tar seg opp. De tekniske løsningene finnes. Men regjeringer må avtale digitale sertifikatstandarder, som alle godtar. Og de må handle raskt, sier han.

Skremmer flybransjen

Det er papirversjonen som skremmer flyselskapene, fordi det vil ta lenger tid å kontrollere disse. Det er noe annet med de digitale utgaver, der verifiseringen kan bli gjort i gjennom en rask skanning.

IATA mener at det vil ta for lang tid å kontrollere helseopplysningene på flyplassene, og at det derfor bør komme et tilbud som gjør at publikum selv kan legge inn helse-dokumentasjon digital hjemmefra. Denne kan så myndighetene kontrollere og godkjenne før reisende kommer til innsjekking.

Det er dessuten stor frykt for at de papirbaserte versjonene vil kunne føre til massive forfalskninger som det vil koste mye tid å avsløre.

Undergrave

IATA mener også at det må gjøres effektiviseringstiltak på flyplassene for å unngå at alle må sjekkes inn manuelt for å få gjennomført sjekk av den enkelte reisende.

Flysmart24 skrev for noen uker siden at driftsdirektør Adam Schrader i det Danmark-baserte sikkerhetsselskapet Riskline rykket ut i saken om de planlagte korona-sertifikatene som EU planlegger å innføre i sommer. Også disse skal foreligge i papirversjon.

Han advarte mot et meget stort potensiale for forfalskning av de planlagte sertifikatene og at det kan undergrave hele verdien av vaksine-dokumentet når det blir tatt i bruk.