Økt vaksinering endrer intet – ferie i Norge i sommer

De fleste nordmenn velger å droppe utenlandsturen denne sommeren, og bli hjemme i Norge. Det viser fersk undersøkelse. Illustrasjonsfoto: CPH

Nordmenn endrer ikke ferieplanene denne sommeren, til tross for at stadig flere av oss blir vaksinert mot korona-smitte. Mer enn åtte av ti vil fortsatt følge myndighetens reiseråd i år og dropper turen til utlandet. Det er bare 10 prosent som sier at de vil trosse reiserådet og reise ut av landet.

Dette viser en undersøkelse som forsikringsselskapet Fremtind, eid av DnB og Sparebank1, har gjennomført i mai. Resultatet er det samme som selskapet gjennomførte i mars, da andelen vaksinerte var langt lavere enn i dag.

Selskapet får mange henvendelser fra kunder – spesielt fullvaksinerte – om de faktisk kan reise.

– De lurer også på hvordan de skal forholde seg dersom et land blir grønt. Vi orienterer kunden om hvilke reiseråd som foreligger, sier seksjonsleder Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind til flysmart24.

Folk er korona-lei

Til tross for at vaksine-situasjonen er langt bedre i dag både i Norge og resten av Europa, velger nordmenn flest å gjøre som i fjor: Sommerferien blir hjemme i Norge.

Hofstad-Nielsen mener at resultatet forteller at nordmenn har et fornuftige forventninger til hva som er riktig å gjøre denne sommeren.

– De aller fleste av oss har stor respekt for de føringene myndighetene gir befolkningen. Det vitner om gode holdninger med tanke på smittesituasjonen, til tross for at vi alle er koronalei og egentlig har mest lyst på en utenlandstur, sier Hofstad-Nielsen til flysmart24.

Også uten vaksine

Hele 85 prosent av de spurte svarer at de kommer til å følge rådet om å ikke reise ut av landet.

Totalt oppgir 10 prosent at de vil trosse UDs reiseråd i sommer. Åtte prosent av disse vil reise utenlands om de er vaksinert, mens to prosent vil reise selv uten at de er vaksinert. 

Det gjeldende reiserådet er forlenget til 1. juli, og advarer mot alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Det er gjort unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som tilfredsstiller Folkehelseinstituttets smittekrav. 

Advarer «utbryterne»

UD advarte så sent som i forrige uke gjennom flysmart24 nordmenn mot å reise til røde land i Europa, og gjorde det klart at det i mange områder fortsatt er høyt smittrykk og et helsevesen som er presset.

Også i Fremtind retter man en advarsel mot de som sier at de skal trosse reiserådet:

Selskapet dekker ikke reiser til land som har så høyt smittenivå at de er farget rødt på FHIs smittekart for Europa.

– Dersom man velger å trosse reiserådet, vil man ikke ha gyldig reiseforsikring. Det er viktig at vi ikke ønsker å sette våre kunder i en vanskelig situasjon ved at vi ikke kan garantere for sykehuskapasiteten i utlandet, sier Hofstad-Nielsen.

Sjekke innreisekrav

Uten en gyldig reiseforsikring kan det ifølge Fremtind bli krevende å få hjelp og at det kan fort bli dyrt.

Hofstad-Nielsen mener at at folk også bør sjekke hva lokale myndigheter krever av dokumentasjon ved innreise.

– Sett deg godt inn i hva reiseforsikringen din dekker og hold deg oppdatert på forsikringsselskapenes nettsider. Det er også viktig å gjøre grundige vurderinger av turoperatørenes forskjellige forsikringer og hva disse dekker, før du eventuelt bestiller en reise, sier Nielsen, som minner om at reiseforsikringen gjelder som vanlig i Norge.