Frykter falske korona-sertifikater vil skape reisekaos

EU-ideen med et vaksinasjons-sertifikat vil føre til en flom av forfalskede dokumenter, frykter sikkerhetsekspert. Foto: Knut-Erik Mikalen

Europeisk sikkerhets-ekspert advarer nå på det sterkeste mot sikkerheten hvis det blir lansert et europeisk vaksine-sertifikat. Han tror at det raskt vil komme omfattende forfalskninger av sertifikatene, som EU jobber med å utvikle. Det kan bl.a. skape reisekaos.

I dag har statsminister Erna Solberg (H) redegjort for det norske arbeidet med å utvikle vaksine-sertifikatet. Det er fremdeles ikke avgjort hvilken praktisk bruk det planlagte sertifikatet vil få.

De landene som ivrer mest for å innføre et fellesdokumentet, bl.a. Hellas og Spania, mener de som har dette bør kunne reise fritt innenfor EU. De bør bl.a. slippe koronatest-krav og karantene.

Vaksinemotstandere kan jukse

Adam Schrader er driftsdirektør i det Danmark-baserte sikkerhetsselskapet Riskline. Han mener det er et meget stort potensiale for forfalskning av de planlagte sertifikatene og at det kan undergrave hele verdien av vaksine-dokumentet når det blir tatt i bruk.

– Hvis vaksinasjonssertifikatet pass skal være nøkkelen til at mange muligheter åpner seg for de som har sertifikatet, er det en veldig sterk motivasjon for millioner av mennesker til å skaffe seg et falskt pass før de har hatt sin vaksine. Enten ved at velger å ikke vaksinere seg eller av mangel på muligheter til å bli vaksinert, sier Schrader til flysmart24.

Han viser bla. til at vaksinemotstandere kan skaffe seg et falskt sertifikat, for så å kunne lure seg over grenser, som ellers ville være stengt for dem, eller innebære lange karantener. Han frykter at det vil vrimle av falske dokumenter.

De unge frustrert

Schrader mener at det forhold at det er den eldre delen av befolkningen som blir ferdig vaksinert først, vil føre til at en stor del av de som er yngre ikke kunne oppnå å få sine vaksine-sertifikater på lang tid ennå:

– Millioner av yngre mennesker vil bli frustrerte over å måtte vente på å reise i sommer. Det mulige kravet om å ha blitt vaksinert før du kan reise, ta spesielle jobber eller for å delta på teater- eller musikkarrangementer, vil også presse flere av dem til å oppsøke de som produserer falske sertifikater, mener sikkerhetseksperten.

Schrader tror nyvinningen, hvis den blir innført, kommer til å skape mer problemer for reiselivet, ved at det vil bli vanskelig å skille ekte sertifikater fra forfalskninger. Han etterlyser en samlet løsning.

Vil ta tid

Han sier at det allerede fins en rekke utgaver av vaksine-dokumentasjoner, mange på papir, som folk vil komme til å bruke i fraværet av de digitale utgavene.

Han frykter at det vil ta tid før landene får på plass en sikker løsning:

– I mellomtiden vil de uvaksinerte som ønsker å reise, skaffe seg falske dokumenter og falske vaksinasjonspass. De kan risikere store bøter og strenge straffer for denne oppførselen, men når ektheten av dokumentene som oftest blir overlatt til flyselskap eller til stedlig personell rundt på reisemålene er det lite sannsynlig at svindlere vil bli avslørt, sier Schrader.

Falsknerier allerede

Allerede er det avdekket en rekke falske covid-19 dokumenter. På Mallorca ble det for en tid siden avslørt at en lege skrev ut falske negative bevis for folk som skulle hjem til Tyskland, uten engang å ha undersøkt dem. Han ble avslørt av en tysk avis.

Sist helg ble det avslørt at en ansatt på et apotek på den populære ferieøya solgte falske negative bevis for folk som skulle hjem til Marokko. Han drev dette som en bigeskjeft.

«Yngre mennesker vil bli frustrerte over å måtte vente på å reise i sommer»

Adam Schrader. Foto: Riskline

Schrader henviser også til konkrete eksempler når han advarer mot å gi innehavere av vaksine-sertifikatene for store rettigheter: Da Storbritannina startet vaksineringen i november i fjor, dukket det straks opp falske vaksinasjons-kort. Det samme i Israel.

Sikre digitale utgaver

Også Norge deltar i utviklingen av vaksinasjons-sertifikat. Sivilingeniør Line Andreassen Sæle i Folkehelseinstituttet sier til flysmart24 at disse ikke vil kunne ha dem samme sikkerheten som vanlige pass. Likevel:

– Det er tilnærmet umulig å forfalske den digitale signeringen av koronasertifikatene, med mindre man har tilgang til den hemmelige privatnøkkelen. Koronasertifikatene har ikke sikkerhet på høyde med for eksempel et vanlig pass. Målet har vært å få høy nok sikkerhet til samtidig å kunne innføre noe raskt. Men vi jobber naturligvis med at vi skal ha en høyest mulig sikkerhet mot forfalskninger innenfor rammene vi jobber innenfor nå. Vi utarbeider også en egen risiko- og sårbarhetsanalyse som ytterligere vil se på mulige sårbarheter og tiltak for å lukke disse, sier Sæle.