Forbyr musikk – vil hindre spredning av korona-smitte

Restauranter og kafeer i Hellas får ikke spille musikk. Det er frykten for økt smitte som ligger bak. Foto: Eva Taverna, Kreta

For landene langs Middelhavet som åpner for besøk fra utenlandske turister er det om å gjøre at det ikke oppstår nye smittehopp når folk fra ulike land samles igjen. Derfor tar man alle midler i bruk for å sikre at feriemålet skal fremstå med godt smittevern, også etter åpningen.

Som flysmart24 har skrevet tidligere har helsemyndighetene i Hellas laget en omfattende og detaljert protokoll for opphold på landets ferie-hoteller.

Der har alt fra matservering, til opphold i svømmebasseng og på lekeområder fått sine klare regler denne sommeren. De hotellene som ikke følger reglene, risikerer å bli stengt.

Mange reagerer

Hellas tar sikte på å åpne for utenlandske turister fra 15. mai. og som et ledd i denne prosessen åpnet Hellas fra mandag av også for restaurant-virksomhet utendørs igjen.

Det skjer også med klare regler fra myndighetene, og da gjelder det ikke bare regler om avstand mellom bordene.

For verken restauranter eller kafeer får anledning til å spille musikk. Dette er en bestemmelse som ifølge nyhetstjenesten GTP Hedalines har vakt både undring og kritikk.

Frykter dråpesmitte

Myndighetene står imidlertid på sitt, og sier at dette er et tiltak som er anbefalt av landets helseeksperter.

Forklaringen er simpelthen at musikken kan tvinge kundene til å snakke høyere.

Dette kan igjen føre til dråpesmitte, ved at høy stemmebruk og behov for tettere kontakt for å kunne høre hverandre gjør at dråper fra en person til en annen kan overføre korona-viruset.

Også munnbind

Nå er det ikke bare musikk-forbudet som skal dempe smittefaren.

Myndighetene har presisert at kunder på kafeer og restauranter på det sterkeste blir anbefalt å bruke munnbind mens de oppholder seg på utestedene, og når de ikke drikker eller spiser.

Hellas har satt i gang en storstilt vaksinering av personale som skal ha direkte kontakt med turistene, og dette er – ved siden av hotellenes nye protokoller – ett av tiltakene som er satt i verk for p dempe faren for videre smitte.