Gjester får bare forsyne seg av mat med hansker på

Få ting blir overlatt til tilfeldighetene for å ivareta smittevernet på Syden-hotellene i sommer. Illustrasjonsfoto: Apollo

De som satser på en reise til de populære ferielandene langs Middelhavs-kysten allerede denne sommeren, bør være forberedt på at hotell-oppholdet ikke vil minne mye om det glade og bekymringsløse Syden-livet før koronaen.

I Hellas kommer det klare føringer om hvordan gjestene skal opptre, og det blir strenge regler om alt fra munnbind, avstand i svømmebassenget og hvordan de skal forsyne seg av maten.

Selv om gjestene er aldri så mye vaksinerte eller har tatt en negativ covid-19 test ved innreise til landet, vil det også i år bli laget egne protokoller for hotellene i god tid før det forventede innrykket av solturister starter.

Slik det også var i fjor.

TUI er klar

Den norske delen av TUI sendte i fjor turister til Hellas i noen uker utpå sommeren, og gjestene måtte da forholde seg til mange og strenge smittevernregler.

Det samme er selskapet forberedt på også i år:

– Vi skal naturligvis innrette oss etter de krav som kommer, og sørge for at hotellene og ikke minst opplevelsen blir så trygg, sikker og god som overhode mulig, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.

TUI skriver på sine nettsider at det på grunn av gjeldende omstendigheter og lokale bestemmelser, kan forekomme løpende endringer i hotellenes fasiliteter, service, åpningstider og aktiviteter gjennom sommeren 2021.

Munnbind påbudt

Protokollene er strenge regler som hotellene er forpliktet til å følge av myndighetene. Når et hotell innfrir kravet, blir det utstyrt med en plakat som forteller at det er «et sikkert hotell.»

De endelige reglene for kommende er ikke klare ennå, men den greske nyhetstjenesten GTP Headlines mener å vite om noen av tiltakene som vil møte feriegjestene:

Det vil bli obligatorisk bruk av munnbind ute i det offentlige rom og mens man oppholder seg på hotellet. Gjestene vil bli tydelig anbefalt om å unngå håndtrykk og være nøye med å følge all skilting om opphold og gangveier.

Buffet med beskyttelse

Det blir krav til avstand mellom gjestene og gjestene og de ansatte. Dette vil gjelde på absolutt hele hotellet, og både i resepsjon, spisesal, lekeplasser og ved bassengene.

I fjor fikk ikke gjestene forsyne seg av hotellenes buffeter selv, men måtte peke på maten de ville ha som lå bak pleksiglass. I år vil det bli en forandring.

Folk vil få forsyne seg selv av hotell-maten, men først etter å ha tatt engangshansker på.

Informere gjestene

Det kommer til å stå presisert i retningslinjene at hanskene skal deles ut av personalet og at gjesten selv skal kaste dem etter bruk. Så detaljert vil protokollen være.

Aspengren i TUI sier de er forberedt på å guide gjestene:

– Det er jo noe usikkert hvilke protokoller som vil gjelde på de ulike reisemålene, og om det er ulikheter mellom de som er vaksinerte og ikke. Det gjenstår å se. I fjor la vi mye vekt på å fortelle om hele reiseopplevelsen, fra fly til transport, på hotellet og ellers. I form av videoer, informasjon på nettsiden vår og på reisemålet. Det vil vi naturligvis fortsette med også fremover, det er kjempeviktig, sier hun.

Må teste seg selv

Hellas satser på å åpne for utenlandske turister fra 14. mai. Som flysmart24 har meldt om tidligere er et av prosjektene at Hellas har igangsatt en intensiv vaksinering av ansatte i turistsektoren.

I tillegg har myndighetene denne uken bestemt at ansatte i ulike yrker, blant annet innen reiselivet, skal selvteste seg hver mandag. Resultatet skal meldes inn i et eget register.

Arbeidsgivere som unnlater å gjøre ansatte oppmerksom på denne plikten, vil bli bøtelagt. Det samme vil skje med ansatte som ikke følger pålegget.