Vaksine-sertifikatet blir ikke noe reise-pass likevel

Vaksine-sertifikatet som EU skal lage, vil ikke gi fri reise for de som er ferdig vaksinert. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Håpet om at et vaksine-sertifikat skulle bli et reisepass og åpne for fri reising for alle vaksinerte innen Europa, har fått seg et skikkelig skudd for baugen. Nå frykter reise-ekspert at ordningen ikke kommer i gang før sommeren, heller.

Dermed er hele ordningen i ferd med å bli en flopp i forhold til det de mest optimistiske håpet på da EU-kommisjonen besluttet å innføre det som i dagligtale blir omtalt som et vaksinepass.

Europarådet har nå slått fast at det ikke blir snakk om å la ordningen få status som et reisedokument. Ordningen omtales nå i stedet som «det grønne digitale sertifikatet.»

Planen sprakk

Sertifikatet vil, når det foreligger, inneholde en QR-kode som gir informasjon om innehaveren er vaksinert, frisk etter å ha hatt covid-19 smitte eller nylig har testet negativt for korona-viruset.

De store turistlandene, bl.a. Spania og Hellas, har ivret for at reise-sertifikatet skulle bli en ens ordning for alle land i EU med helt like rettigheter. Det ville betydd at de som var ferdig vaksinerte kunne reise innen unionen uten krav til test eller karantene ved hjemkomst.

Det målet har sprukket. Det er nå i stedet opp til det enkelte land å bestemme hvilke rettigheter sertifikatet skal gi, og står fritt til å kunne kreve at innehaverne etter en reise likevel må ta test eller gå i karantene ved hjemkomst.

Har presset på

Dette har vært en enorm skuffelse for landene med en stor og viktig turistindustri, som man hadde håpet på kunne komme i gang igjen etter fjorårets katastrofe-sesonger.

Vilkårene i sertifikatet er til vurdering også her i Norge, siden vi har besluttet å tiltre sertifikat-ordningen sammen med andre ikke-EU medlemsland som Island, Liechtenstein og Sveits.

– Det vil være opp til det enkelte land å bestemme bruken av sertifikatene, og hvilke reiserestriksjoner som skal gjelde. Forslaget gjør heller ikke det å inneha et gyldig vaksinesertifikat til en forutsetning for å kunne reise i Europa, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Han sier at Norge legger smittesituasjonen og graden av vaksinering til grunn for hvilke lettelser som kan gjøres i våre nasjonale smitteverntiltak, og at vilkårene i sertifikatet ikke er noe EU vil avgjøre på Norges vegne.

Dropper krav

Spania har nå laget egne betingelser som går ut på at innehavere av vaksine-sertifikatet skal kunne slippe krav om test ved ankomst til landet eller krav om karantene.

Slik lettelse gjelder imidlertid ikke bare for de med vaksine-sertifikatet, men også de som kan presentere en negativ smitte-test.

– Det blir ikke et pass, det blir ikke er reisedokument og er ikke et krav ved reise, innrømmer generalsekretær Alfredo González i Spanias ministerium for Digital Helse.

Det er meningen at alle forhold rundt vaksine-sertifikatet skal være klart innen utgangen av juni, men folk innen reiseindustrien anser det som svært sannsynlig at den planen også sprekker og at det ikke vil bli klart før senere.

Portforbud og andre restriksjoner

Reiseanalytikeren John Ollila, som står bak bloggen Loyalty Lobby, reiser mange spørsmål om effekten av å lansere et vaksine-sertifikatet så kort tid før sommersesongen. Det skjer også mens smitte-situasjonen er økende igjen i flere land.

– Det er uklart hvordan Spania vil åpne opp for sommersesongen som skal starte om mindre enn to måneder når det fortsatt er portforbud og restauranter stengt i noen områder, skriver han. Han tror mange potensielle turister ikke vil finne det å feriere under slike omstendigheter spesielt fristende.

Ollila viser også til at flere land har bestemt at det skal være 12 uker mellom hver dose, og at mange land derfor ikke vil rekke å bli med i ordningen når den etter planen skal starte.