Gjenopptar Norge-ruter – gir tøffere konkurranse

I sommer er det nasjonale spanske flyselskapet Iberia tilbake på to Norge-ruter. Det er første gang siden korona-pandemien slo ut luftfarten i mars i fjor. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange europeiske flyselskap er i startgropen til å gjenoppta sine ruter til og fra Norge etter som etterspørselen vokser og reiserestriksjonene blir opphevet.

Et av selskapene er spanske Iberia, som nå varsler at det vil gjenoppta sine ruter til Oslo og Bergen i sommer. Dette skjer som ledd i gjenåpningen av en rekke andre europeiske ruter.

Dermed er Iberia tilbake på Oslo Lufthavn med direkte rute til Madrid-flyplassen Barajas for første gang siden mars i fjor. Første avgang er satt opp den 2. juli. Ruten er foreløpig satt opp med tre ukentlige avganger – fredager, lørdager og tirsdager.

Fra Bergen starter ruten 3. juli, og flys lørdager og mandager.

Europa-offensiv

Iberia setter i gang Norge-rutene i juli som et ledd i en større Europa-offensiv. Det er snakk om gjenåpning av hele 112 ruter sammen med bl.a. lavprisselskapet Iberia Express.

Iberias styreleder Javier Sánchez-Prieto er klar på at det ligger en helt bestemt forklaring bak satsingen, og det er å gjenåpne turismen til Spania.

Etter katastrofesommeren i fjor for landet er det avgjørende for Spania å få tilbake så mange turister som mulig for å redde det som er mulig av årets sesong:

Stor trafikk

– Som land har vi ikke råd til å tape to hele sesonger, så vi må gjøre vårt ytterste for å redde den kommende, sier Sánchez-Prieto i en presseuttalelse.

Iberias tilbakekomst er et nytt tilbud for de store turiststrømmene som under normale år er mellom Norge og Spania. Da Iberia hadde Gardermoen på rutekartet sist, var det til tider daglige avganger til Madrid.

Mange nordmenn brukte ruten til å komme til de andre populære feriemålene som Alicante, Malaga og Gran Canaria.

Hard konkurranse

Siden stansen i mars i fjor har andre flyselskap gjenopptatt sine Norge-ruter, i alle fall for perioder. Det har ikke Iberia.

Det nasjonale spanske selskapet har valgt å holde seg helt borte, og har overfor flysmart24 flere ganger opplyst at det ikke har vært planer om å gjenoppta Madrid-ruten.

At Iberia likevel er tilbake på Spania-rutene betyr at det nå blir konkurranse som aldri før på rutene til nordmenns foretrukne ferieland i Sør-Europa.

De som er med

Fra før av har både SAS og Norwegian sine omfattende flyprogram til flere av reisemålene der. Så kommer det nye norske flyselskapet, Flyr, som også skal ha sine Spania-ruter.

Dernest har det ungarske lavprisselskapet Wizz Air også kastet seg inn på dette markedet fra Norge, i tillegg til at altså Iberia nå vender tilbake.

Som om ikke det var nok, har også irske Ryanair sine ruter til Spania, fra Torp og Haugesund.