Nordmenn nøler – feriereiser til utlandet først i høst

Nordmenn nøler med å bestille reiser til utlandet. Først til høsten vil de kaste seg ut i det varme Middelhavet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Selv om reisemulighetene til utlandet vil øke i tiden fremover, ser nordmenn flest ut til å innta en avvende holdning til det å bestille utenlandstur. En foreløpig rapport om salgsutviklingen viser at utenlandsturene ikke tar av før i september.

Dette viser en fersk salgsoversikt fra landets største uavhengige søkemotor, Finn Reise.

Bildet er entydig: Frem til og med august er det bestillinger til feriemål i Norge som dominerer klart. Så, når september setter inn er bildet et helt annet. Da er det utlandet som dominerer bildet. Fullstendig.

Nordmenn har bestemt seg

– Dette kan tyde på at nordmenn flest allerede har bestemt seg for at årets sommerferie skal foregå i Norge, slik vi så det i fjor. Så får heller utenlandsturen komme senere når forholdene har blitt tryggere, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Det er salgsutviklingen for hoteller som er indikatoren på hvor nordmenn skal oppholde seg i månedene fremover. Hos Finn Reiser er bildet ikke til å misforstå:

Fra i dag frem til og med august utgjør andelen hotellovernattinger i Norge opp mot 90 prosent av de solgte rommene. Slik er det måned for måned.

Da snur det

Så, i september, inntrer det en plutselig forandring og bildet blir det motsatte. Fra september og utover er utenlands-bestillingene opp mot 94 prosent av de bestillingene, og slik holder det seg ut året.

Berge sier at tallene fortsatt holder seg på et lavt nivå totalt i forhold til tiden før pandemien, men at folks endrede valg når det blir høst likevel er helt tydelig.

Det er også tydelig at det er det sørlige Europa, som lokker de som sikrer seg bosted i utlandet for et ferieopphold i høst.

Hit går reisene

Det er i det hele tatt de tradisjonelt mest populære reisemålene som dominerer på deførste plassene.

Aller øverst troner nordmenns mest populære ferieland, Spania. Deretter følger Tyrkia, Storbritannia, Sverige og så Thailand.

At Thailand dukker opp som reisemål utpå høsten er ikke rart, dette er et typisk vinterreisemål. På resten av listen dukker reisebestillinger til Dubai, USA og Mexico opp.

Trygge pakkereiser

Et typisk trekk ved reisesalget hos Finn Reise, og som bekrefter nordmenns tilbakeholdenhet med å kjøpe reiser til utlandet nå, er at salget av de typiske pakkereiser til Syden ikke vil ta skikkelig av.

– Å bestille en charterreise er det tryggeste man kan gjøre i sommer. F or om man bestiller nå og landet fremdeles er rødt når man skal reise så går ikke flyet og man får alle pengene tilbake. Hvis landet er blitt grønt går flyet og man får en fin ferie, sier Berge.

Stadig flere land melder at de tar imot utenlandske turister fra mai og juni, og uten at de må i karantene ved ankomst. Hellas og Spania har vært svært ivrige i så måte.

En undersøkelse som pakkereiseselskapet Apollo offentliggjorde denne uken forteller 70 prosent at de spurte oppgir at de skal på utenlandsreise i år, men der 80 prosent sa at de ennå ikke har bestilt reisen.