To store Syden-reisemål er fjernet denne sommeren

Tyrkia er tatt bort fra Vings reduserte sommer-program i år. Her fra Side. Foto: Ving

De tre store charterferie-selskapene i Norge sliter med å komme i gang igjen etter korona-krisen. Til tross for økende vaksinering og løfter om et korona-sertifikat som også skal gjøre det enklere å reise, ser det ut til at at nordmenn er avventende til pakkeferie allerede i sommer.

Det gjør at to av de store, Ving og Apollo, har fjernet to av aller største pakkeferie-reisemålene fra sine programmer i sommersesongen.

Ving har tatt bort Tyrkia, mens Apollo har fjernet Mallorca. Dermed er to ferie-favoritter borte i de to selskapenes tilbud.

Var på vei opp

Tyrkia, med sine feriemål langs den tyrkiske riviera i sørvest og sommerferie-favoritten Mallorca, er normalt to av gigantene innen feriereise for nordmenn. Tyrkia var på vei opp etter en flere år lang turistkrise da pandemien traff verden, og stanset feriereisingen også dit.

Hos landets største pakkereiseselskap Ving er sommersesongen redusert, og det har bl.a. ført til at Tyrkia er tatt bort fra utvalget av reiser:

–  Antall reisemål er langt færre enn det man vanligvis finner i Vings sommerprogram. Vi har bl.a. sett oss nødt til å kansellere Tyrkia-programmet i sommer men tilbyr flere populære reisemål i Tyrkia for sommer 2022, sier Norge-sjefen for Ving, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Sviktende salg

Hos Apollo er Mallorca fjernet. Dette har normalt vært den mest populære ferieøya i Middelhavet for nordmenn siden trafikken dit startet for over 60 år siden.

For en tid tilbake trakk imidlertid Apollo øya ut av pakkereise-programmet sitt denne sommeren:

– Dette blir første sommeren vi ikke tilbyr charterreiser til Mallorca, men vi kommer til å tilby pakkereiser med rutefly etter hvert. Apollo har aldri vært store på Mallorca, og de siste årene har vi merket en nedgang i etterspørselen dit, sa kommunikasjonssjef Beatriz Rivera om årsaken til at øya er borte.

Satser spansk og gresk

Hos Ving håper Zachrisson å komme i gang igjen denne sommersesongen, og her er Mallorca en del av tilbudet. Pakkereise-aktiviteten har vært stanset siden mars i fjor, med unntak en noen få uker i fjor sommer da TUI og Apollo gjennomførte noen få reiser til Kreta og Rhodos før også de ble stanset av smitteøkningen.

Vings planer for sommeren er spesielt spanske og greske destinasjoner som også er sikre vinnere:

– Vi har redusert vårt flyprogram og kommer å fly til Mallorca, Parga , Rhodos, Gran Canaria og to ulike flyplasser på Kreta, Chania og Heraklion. I tillegg til disse spanske og greske satser vi på Kroatia, forteller Zachrisson. 

Vil åpne for turisme

Landene langs Middelhavet, som er mest avhengig av inntektene fra turistene, jobber febrilsk for å kunne åpne foran kommende sommersesong.

Hellas er det landet som ligger lengst fremme, og har allerede satt datoen 15. mai som åpningsdagen. Fra da av er det slutt på innreise-karantene for de som kommer fra utlandet. Landet er i ferd med å lette på sine egne tiltak med bl.a. åpning av restauranter og butikker.

Spania har gått ut med at landet satser på en åpning fra den 1. juni.