For de populære feriemålene i Middelhavs-området har pandemien vært en økonomisk ruin, og mange steder gjør nå sitt beste for å lokke turistene tilbake igjen. Men noen steder er noen av de tidligere besøkende ikke velkommen tilbake.
På Mallorca har ferieindustrien bestemt seg for at øyas turistindustri skal endres for godt.
Den vil bli kvitt imaget som øya der billig alkohol flyter fritt, partykjøret er i gang for full musikk døgnet rundt og der nærmest alt er tillatt.
Nå ber bransjen om at det settes hardt mot hardt, for å hindre at denne ferieformen kommer tilbake etter pandemien.
Full fyr i gatene
Nå vil øya heller satse på turister som er interessert i gastronomi, kultur og aktiviteter og vil at øya igjen skal bli det foretrukne feriemålet for familier. Party-turismen, spesielt blant unge briter og tyskere, gir Mallorca et negativt stempel, mener Juan Miguel Ferrer.
Han er administrerende direktør i Palma Beach på Mallorca og sier til det spanske reisenettstedet Tourinews at pandemien ikke ser ut til å ha bedret situasjonen.
Straks restriksjonene ble lettet på for bare et par-tre uker siden, ble gatene og strendene i Playa de Palma straks fylt opp av festende unge i tusentall. Dette har gjentatt seg helg etter helg.
Beryktet
Politiet ble satt inn, men hadde ikke muligheter til å spre de til dels sterkt berusede unge som drakk åpenlyst og ga blaffen i alle smittevern-bestemmelser som avstand og munnbind.
Ferrer er oppgitt over det han har sett. Han har i møte med øyas myndigheter bedt om at de straks setter i verk planen om å bli kvitt «fylle-turismen», som ikke minst steder som partyområdet Magaluf er beryktet for – som også har vært populær blant norske ungdommer.
– Familier kan ikke gå en tur i skumringen og nyte stranden, sier han.
Vil ha «kvalitets-turister»
Han er klar på at øya ikke lenger må akseptere turister som kommer til øya bare for å velte seg i billig alkohol og som viser det han omtaler om «usivilisert oppførsel» og som etterlater seg et berg av søppel og lite inntekter.
Han mener øya igjen må bli et feriested for familier, og for folk som har interesse for øyas mattradisjoner, kulturliv, shoppingtilbud og gode ferieopplevelser.
Derfor ble et prosjekt, kalt Palma Beach, satt i gang for noen år siden for å sørge for å trekke flere kvalitets-turister til øya. Dette vil føre til færre turister, men som vil kompensere ved å betale mer og bruke mer under oppholdet.
Helt ekstremt
Flysmart24 har ved en rekke tilfeller satt søkelyset på den utagerende turismen som i mange år, før pandemien, preget deler av Mallorca, og også naboøya Ibiza.
Lokale myndigheter har også slåss mot denne formen for turisme som fremsto som hel ekstrem: det fløt av alkohol og dop, kriminaliteten herjet og det var nærmest lovløst der utestedene ga blaffen i å følge myndighetenes pålegg. Partymiljøet tiltrakk seg også en omfattende prostitusjon.
Etter hvert ba Spania EU om hjelp. Etter at pandemien kom, forsvant turistene. I dag fremstår partyområdet i Magaluf som nærmest folketomt.